Dit zijn de zachtste en zonnigste nieuwjaarsdagen uit de geschiedenis

01 januari 2023, 07:12

Narcissen op zachte nieuwjaarsdag. Foto: AdobeStock / Dian Leadbetter

Bij nieuwjaarsdag denk je aan kou en een ijskoude nieuwjaarsduik. Het is dan ook hartje winter, maar lang niet alle nieuwjaarsdagen verlopen koud. Sinds 1901 werd het maar liefst dertien keer tien graden of meer op de eerste dag van het jaar. In dit artikel ontdek je alles over de zachtste en zonnigste nieuwjaarsdagen uit de geschiedenis.

Op nieuwjaardag is het in het huidige klimaat met gemiddeld 5,5 graden een halve graad kouder dan op oudejaarsdag. Een mogelijk verklaring is na de jaarwisseling ontstane vuurwerkmist die op windarme nieuwjaarsdagen soms de hele dag blijft hangen en lagere temperaturen veroorzaakt. Toch is het ook vaak zacht. Op 59% van de nieuwjaarsdagen sinds 1901 werd het 5 graden of meer en op 11% van de dagen werd het 10 graden of nog zachter.

De warmste nieuwjaarsdag uit de geschiedenis beleefden we in 2023. Het werd op de eerste dag van het jaar in De Bilt maximaal 15,6 graden. Op nieuwjaarsdag 2022 werd het 13,2 graden en op 1 januari 2012 werd het in De Bilt 12,9 graden. De top-5 wordt verder gevuld door 1921 met 12,4 en 1916 met 12,2 graden.

Lees niet alleen alles over de zachtste, maar ook over de koudste nieuwjaarsdagen: Zo koud, somber en nat kan het op nieuwjaarsdag zijn!

Dagrecord hoogste maximumtemperatuur 1 januari
Dagrecord hoogste maximumtemperatuur 1 januari

Zonnigste nieuwjaarsdag ooit dateert van 1905

De zon scheen in 1905 het meest op nieuwjaarsdag in De Bilt met 6,9 zonuren. 1979 telde 6,8 uur zonneschijn en daarna staan 1940, 1946 en 1997 op een gedeelde derde plaats.

Opmerkelijk is dat nog helemaal geen jaren uit deze eeuw zijn vertegenwoordigd. Doordat luchtvervuiling de afgelopen decennia is afgenomen zien we voor andere dagen in het jaar juist dat deze eeuw hoog in de zon-ranglijsten staat. Op nieuwjaarsdag is de luchtkwaliteit de afgelopen decennia echter juist steeds slechter geworden, doordat steeds meer vuurwerk werd afgestoken. Dit resulteerde geregeld in een slechte luchtkwaliteit en vuurwerkmist, soms zelfs in situaties met een matige tot vrij krachtige wind. Bij weinig wind zat het soms potdicht na de jaarwisseling.

Nieuwjaarsdag verliep, sinds de start van de neerslagmetingen in 1906, 33 keer geheel droog. Nog eens dertig dagen telden slechts een beetje regen (0-1 mm). Daarmee viel op 1 januari in het verleden op ongeveer de helft van de dagen geen tot weinig regen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black