Dit zijn de zachtste en zonnigste oudjaarsdagen

28 december 2023, 17:11

Feestdagen
Oliebollenkraam op zachte oudejaarsdag. Foto: Albert Thibaudier

Oudejaarsdag brengt van jaar tot jaar nogal wisselend weer met zich mee. Soms is het erg rustig en koud, terwijl het in andere jaren hard waait en regent. De temperatuur weet daarbij soms de dubbele cijfers te halen. In dit artikel bespreken we wat de zachtste en zonnigste oudjaarsdagen uit de geschiedenis zijn.

Klimaatverandering laat ook oudejaarsdag niet ongemoeid. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur op oudejaarsdag in ons huidige klimaat in De Bilt rond 6 graden. In de vorige klimaatperiode 1981-2010 was dit nog 5 graden en halverwege de vorige eeuw 4 graden.

Dagrecord hoogste maxima 31 december
Dagrecord hoogste maxima 31 december

Wat dat betreft is het ook geen verrassing dat veel recente jaren in de top-10 met warmste oudejaarsdagen staan. Oudejaarsdag 2022 had recordhoge temperaturen. In De Bilt werd het 15,9 graden. Nog zachter was het in het zuiden en oosten. In de Limburgse plaatsen Ell en Arcen werd het 17,6 graden.

Ook de slotdag van 2021 was zeer zacht. Het werd toen 14,4 graden in De Bilt! In Eindhoven (15,0 graden) en Ell (15,1 graden) werd het zelfs nog warmer.

Ook in 2017 was het zeer zacht, maar lekker weer was het toen absoluut niet. Er stond een stevige zuidwestenwind en het regende langdurig. In De Bilt viel maar liefst 39,3 mm regen! Het is daarmee niet alleen de op één na zachtste oudejaarsdag sinds de start van de metingen, maar met een enorme voorsprong de natste oudejaarsdag ooit gemeten. Rond de jaarwisseling werd het tijdelijk overwegend droog, met slechts enkele lokale buien.

15% van de oudejaarsdagen zeer zacht

Van de 121 oudejaarsdagen, sinds de start van de metingen in 1901, kwam het 18 keer (15%) tot een temperatuur in de dubbele cijfers. Maar liefst 8 keer gebeurde dat in deze eeuw. 38% kent een maximumtemperatuur van 5 tot 10 graden en op 34% van de oudejaarsdagen werd het 0 tot 5 graden. Op 14% van de oudejaarsdagen was sprake van een officiële ijsdag. Dit betekent dat de maximumtemperatuur onder het vriespunt bleef.

Lees ook: Dit zijn de koudste, natste en somberste oudejaarsdagen!

Zonnigste oudejaarsdagen

De titel zonnigste oudejaarsdag ooit gemeten in De Bilt wordt gedeeld door de jaren 1905, 1954 en 1992. De zon scheen toen maar liefst 6,7 uur. Zo vlak na de kortste dag van het jaar is dit zo’n beetje het hoogst haalbare en kan gesproken worden van zonovergoten dagen. In 2019 beleefden we de meest recente zonnige oudejaarsdag met 5,8 zonuren.

Sinds de start van de neerslagmetingen in 1906 verliepen 31 oudejaarsdagen (25%) geheel droog in De Bilt. Op 29 dagen werden een paar druppels tot een millimeter gemeten. 31 december is in het verleden dus in bijna de helft van de gevallen droog of met een kleine hoeveelheid regen verlopen.

Hoe dit jaar verloopt lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven