Officieel de warmste oudjaarsdag ooit gemeten

31 december 2021, 06:41

Records
Oudjaarsdag - Zacht - Temperatuurrecord

Ga je vandaag naar buiten dan zul je het merken: het is bijzonder zacht voor de laatste dag van het jaar. Dat werd zojuist in cijfers bevestigd, want het is officieel de warmste oudjaarsdag ooit gemeten. Op het hoofdstation in De Bilt steeg de temperatuur in de nacht al naar 14,4 graden. Het oude record werd gemeten in 2017 en bedroeg 13,7 graden.

Deze week voeren zuidwestenwind milde lucht richting ons land en het is uitzonderlijk zacht voor de laatste dag van het jaar. Gisteren was het al officieel de warmste 30 december en werd een unieke 15 graden gemeten. Ook vandaag werd het regionaal weer 15 graden. Dat zijn temperaturen die gebruikelijk zijn in de tweede helft van april! Normaal ligt de maximumtemperatuur eind december rond ongeveer 6 graden overdag. Met dit jaar erbij zijn er maar liefst vijf jaren uit deze eeuw in de top-10 zachtste oudjaarsdagen te vinden: 2021, 2017, 2015, 2011 en 2006.

Maximumtemperatuur oudjaarsdag 2021
Maximumtemperatuur oudjaarsdag 2021

Maximumtemperatuur 31 december 2021.

Andere uiterste tijdens oudjaarsdag

Met deze temperaturen moet de champagne echt in de koeling gezet worden! Tijdens eerdere oudjaarsdagen is dat wel eens een ander verhaal geweest. De meeste recente oudjaarsdag in de top-10 koudste oudjaarsdagen ooit gemeten staat op naam van 2008. Het werd overdag niet warmer dan -2,8 graden op het hoofdstation in De Bilt.

In 1923 kwam het in de nacht tot zeer strenge vorst in De Bilt en op het koudste moment wees de thermometer maar liefst -16,9 graden aan! Toch is dit niet de koudste oudjaarsdag ooit gemeten, omdat het overdag weer flink opwarmde richting -4 graden. De koudste oudjaarsdag in De Bilt was die van 1978 met een maximumtemperatuur van -9,5 graden.

Hoofdfoto: Ab Schouteren

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven