Uniek: niet eerder zo warm tussen Kerstmis en Nieuwjaar

30 december 2021, 16:17

Uniek warmterecord - Zeer zacht

Het is deze week uitzonderlijk zacht voor eind december en zojuist werd een uniek temperatuurrecord gebroken. Niet eerder werd het tijdens deze periode van het jaar ergens in het land 15 graden of meer!

Tijdens de laatste dagen van 2021 regent het records. Op verschillende plaatsen in het zuiden werd het vandaag 15 graden. Arcen doorbrak als eerste deze grens, maar uiteindelijk was Eindhoven met 15,5 graden het warmst.

Unieke 15 graden
Unieke 15 graden

Niet eerder werd in de periode tussen 25 december en 4 januari ergens in het land 15 graden gemeten. Ook het landelijke en officiële datum-warmterecord van 30 december kunnen de prullenbak in. In De Bilt werd het in 1925 voor het laatst recordwarm op deze dag: 13,0 graden. Ook voor het landelijke record moeten we ver terug in de tijd. In 1925 steeg de temperatuur in Sittard naar 14,6 graden.

Maximumtemperatuur 30 december 2021
Maximumtemperatuur 30 december 2021

In De Bilt werd het vandaag 13,5 graden. De 15 graden bleef daar buiten bereik. De periode waarin het op het hoofdstation nooit warmer werd dan 15 graden is dan ook iets langer, 25 december tot 12 januari, in vergelijking met de periode over alle officiële meetpunten in het land.

Aanscherping van records door uitzonderlijk zacht weer

De komende dagen blijft het bijzonder zacht voor de tijd van het jaar en meerdere temperatuurrecords maken kans om gebroken te worden. Zo wordt het zeer waarschijnlijk de warmste oudejaarsdag ooit gemeten en ook nieuwjaarsdag begint vermoedelijk recordwarm. Als het op 1 januari regionaal zelfs 15 graden of meer wordt levert dat een ultiem vroegterecord op. Houd de ontwikkelingen van het zachte weer bij in ons uitgebreide weerbericht en nieuwsblog.

Hoofdfoto: Emmy van Vliet

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven