Onbreekbaar warmterecord: 15 graden op nieuwjaarsdag

01 januari 2022, 16:35

Records
Recordvroege lokale lentedag

In Maastricht steeg de temperatuur zaterdagmiddag naar een lentewaarde van 15,1 graden. Dat is een onbreekbaar vroegterecord. Het record voor de eerste dag, waarop temperaturen van 15 graden of meer zijn gemeten stond op 5 januari. In 1999 werd het in Oost-Maarland op de vijfde dag van het jaar 16,4 graden en in Arcen 15,9 graden. 

De eerste dag in het jaar met op één van de officiële meetpunten temperaturen van 15 graden of meer noemen wij de eerste lokale lentedag. Gemiddeld dient deze zich in het huidige klimaat aan op 26 februari. Vorig jaar was het op 20 februari zover en in 2020 op 16 februari. In 2019 konden tortelduifjes op Valentijnsdag genieten van de eerste lentetemperaturen. 

Middagtemperaturen van 15 graden zijn gebruikelijk in de tweede helft van april. Wat dat betreft kunnen we met recht spreken van een vroeg vleugje lente op deze nieuwjaarsdag. Zeker ook omdat het droog blijft en het weerbeeld een waterig zonnetje laat zien.

Maximumtemperatuur 1 januari 2022
Maximumtemperatuur 1 januari 2022

Maximumtemperaturen op 1 januari 2022

Warmterecordregen duurt waarschijnlijk nog één dag

Al sinds 30 december zijn er dagelijks datum-warmterecords gesneuveld. Eerder deze zaterdag ging het record van 1 januari er ook al aan en vervolgens bereikten we dus zelfs lente-temperaturen. Ook december eindigde met een unieke 15 graden. Nooit eerder was het in de periode van kerst tot en met oudjaarsdag zo warm in ons land. Door opwarming van het klimaat is een regionale 15 graden tegenwoordig dus het hele jaar door mogelijk! 

Na vrij koude kerstdagen blies een zuidwestenwind extreem zachte lucht afkomstig vanaf de Canarische Eilanden naar ons land toe. Ook zondag bevinden we ons nog in de zachte lucht en kan het datumwarmterecord van 2 januari gebroken worden. Het dagrecord voor De Bilt staat op 13,4 graden en werd gemeten in 1988. Over alle stations staat het record op 13,6 graden en ook dit record stamt uit 1988.

Daarna zet de temperatuur een geleidelijke daling in naar meer normale waarden voor begin januari. Met een westen- tot noordwestenwind wordt minder zachte lucht aangevoerd. Maandag zit de temperatuur met 11 à 12 graden waarschijnlijk nipt onder recordwaarden. Dinsdag raken we de dubbele cijfers kwijt. Halverwege de komende week is het overdag nog een graad of zes en ’s nachts kan het lokaal licht vriezen. 

Foto: Nico Koller

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black