Teruglezen live-blog: overlast door storm Corrie

31 januari 2022, 15:00

Live
Stromarkt, Amsterdam 31 januari 2022. Foto: E. van der Meer

Storm Corrie haalde 9 Beaufort aan de westkust en was daarmee de eerste officiële storm van het jaar 2022. Er kwamen zeer zware windstoten voor van 100-110 km/uur. Er gold in het noordwesten code oranje en in de rest van het land code geel. Hieronder kun je ons live-blog teruglezen en een video bekijken.

15:00 Sluiting live-blog

Storm Corrie veroorzaakte vooral schade aan auto's door omgewaaide bomen. Ook was er schade aan daken en gevels en ondervond het verkeer hinder, vooral door gekantelde vrachtwagens. Daarnaast moesten achttien opvarenden van een schip in de Noordzee worden gered na een aanvaring met een ander schip.

14:30 Bekijk onze videocompilatie van storm Corrie

14:10 Wind neemt langzaam af

De wind neemt ook in het westen nu langzaam af. Vlak aan zee waait het nog stormachtig en is nog sprake van zware windstoten tot ruim 90 km/uur. In Utrecht en Brabant komen nog windstoten voor tot circa 75 km/uur.

Aan de noordzeekust van Zuid-Holland en Noord-Holland en op Texel en Vlieland werd eerder vandaag stormkracht gemeten (9 Bft). De zwaarste windstoot was voor IJmuiden met 110 km/uur. In Hoek van Holland werd 101 km/uur gemeten. Ook op boorplatformen in de Noordzee en op een windpaal aan de zuidkant van Texel werden windstoten tussen 100 en 110 km/uur gemeten.

13:30 Opvarenden schip bij IJmuiden gered

Het schip drijft nog wel stuurloos rond bij het windmolenpark Hollandse Kust Zuid en drift langzaam naar de kust.

12:40 Schade gevel/balkon in Den Haag

12:25 Verwachting vanmiddag en vanavond

Vanmiddag is direct aan de westkust sprake van een stormachtige noordwester die soms nog tipt aan stormkracht (9 Bft). Ook is nog kans op (zeer) zware windstoten tot 100 km/uur. In het binnenland van de westelijke kustprovincies en in Flevoland, Utrecht en Brabant zijn nog steeds zware windstoten van 75 tot 90 km/uur mogelijk. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af. Wel blijft het onstuimig. Later vanmiddag waait het boven land vrij krachtig (5 Bft) en aan zee krachtig tot hard (6-7 Bft).

De bewolking heeft vanmiddag de overhand en komen enkele buien voor. Vooral in het westen breekt ook de zon af en toe door. De temperatuur stijgt op deze laatste dag van januari naar maximaal 6 of 7 graden en dat is een hele gebruikelijk waarde voor de tijd van het jaar.

Vanavond neemt de wind verder in kracht af en later vanavond en komende nacht waait het matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en in het Waddengebied (4 tot 6 Bft). De windstoten verdwijnen eind van de avond en daarmee is het winderige weer voorbij. Het weerbeeld laat een mix zien van wolken en enkele opklaringen. Verspreid over het land is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De temperatuur daalt naar 4 graden aan zee tot lokaal 1 graad landinwaarts.

12:20 Code oranje overal voorbij

Ook voor Noord-Holland en het IJsselmeergebied is code oranje ingetrokken. Wel geldt voor grote delen van het land nog code geel voor zware windstoten. Deze kunnen de hele middag aanhouden en vlak aan zee zelfs tot in de avond.

11:35 Schip op de Noordzee in problemen

Ongeveer 35 kilometer uit de kust van IJmuiden is er aanvaring geweest. De KNRM gaat hulp bieden. Het zou gaan om achttien mensen aan boord.

11:10 Code oranje alleen nog voor Noord-Holland en IJsselmeergebied

Friesland, de Waddeneilanden en de Waddenzee gaan terug van oranje naar geel. Daar neemt de kans op windstoten harder dan 100 km/uur inmiddels af.

Voor Overijssel, Drenthe en Groningen is zelfs code geel ingetrokken en geldt nu code groen, ofwel: geen waarschuwing.

11:05 Regen trekt over het land, noordoosten rustig

Regen trekt nog altijd voornamelijk in een strook van noordwest naar noordoost schuin over het land. In Groningen en Drenthe is het niet alleen overwegend droog, maar ook de wind houdt zich rustig en is overwegend matig (3-4 Bft). Ter vergelijk: aan de westkust is de wind stormachtig of stormt het zelfs (8-9 Bft) en in bijvoorbeeld Utrecht en Brabant waat het krachtig (6 Bft).

Weeronline neerslagradar
Weeronline neerslagradar

10:40 Overlast op Schiphol

Op de luchthaven Schiphol zijn inmiddels 260 vluchten van vandaag geannuleerd. Er vertrekken nog maar weinig vliegtuigen en ook het land is voor sommige vliegtuigen problematisch.

10:30 Omgevallen boom Amsterdam

Op de Stromarkt, centrum Amsterdan, is een boom op een auto gevallen.

Stromarkt, Amsterdam 31 januari 2022. Foto: E. van der Meer
Stromarkt, Amsterdam 31 januari 2022. Foto: E. van der Meer

10:05 Vrachtwagen blokeert de A5, Oosterscheldekering sluit

De grootste waterkering van Nederland, de Oosterscheldekering, gaat rond 10:30 dicht, meldt Rijkswaterstaat.

10:00 Corrie op het strand bij IJmuiden

Deze beelden geven duidelijk aan hoe hard het waait.

9:25 Corrie hindert verkeer: Markerwaarddijk afgesloten en minder treinen

ProRail meldt dat er tussen Den Helder en Zaandaam vandaag minder treinen rijden, twee intercity's per uur in plaats van vier.

9:05 Eerste officiële storm van het jaar een feit

In IJmuiden / Wijk aan Zee is tussen 8:00 en 9:00 uur een gemiddelde windsnelheid van 78 km/uur gemeten. Daarmee is officieel sprake van de eerste storm van het jaar. De zwaarste windstoot op een land-waarneemstation tot dusver bedroeg 102 km/uur en is gemeten in IJmuiden / Wijk aan Zee. Op boorplatformen in de Noordzee zijn al windstoten van 110 km/uur gemeten.

8:50 Schade in Rijswijk

8:35 Wijk aan Zee 102 km/uur

De windmeter in Wijk aan zee heeft een zeer zware windstoot gemeten van 102 km/uur.

Windstoten 31 januari 2022 gemeten tot 8:30 uur.
Windstoten 31 januari 2022 gemeten tot 8:30 uur.

8:05 Perioden met regen

Naast veel wind trekt er ook regen over het land. De regen trekt van noordwest naar zuidoost en de combinatie van regen en wind maakt het extra lastig voor het verkeer.

Volg de regen op onze neerslagradar.

Weeronline neerslagradar
Weeronline neerslagradar

7:40 Schade in Den Haag

Uit Den Haag komt een schademelding door een ongevallen boom.:

6:40 99 km/uur

De zwaarste windstoot tot dusver is 99 km/uur, gemeten in Wijk aan Zee (Noord-Holland). Op de Noordzee is al sprake van stormkracht (9 Bft), maar voor een officiële storm moet het op een station op land een uur lang gemiddeld met 9 Bft waaien.

6:00 uur Storm Corrie komt er aan

Het waait al flink en de wind zal de komende uren alleen maar verder toenemen. Zeer waarschijnlijk krijgen we de eerste officiële storm van het jaar. Daarbij kunnen we ook zware tot zeer zware windstoten verwachten. Vooral in het westen, noordwesten en rond het IJsselmeer gaat het hard tot stormachtig waaien en is de kans op hinder en uitwaaiende takken of afwaaiende dakpannen groot.

Gebieden met de zwaarste windstoten tijdens storm Corrie op maandag 31 januari 2022
Gebieden met de zwaarste windstoten tijdens storm Corrie op maandag 31 januari 2022

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

Lees alle details in de definities van storm en zware windstoten.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven