De definities van storm en zware windstoten

25 september 2020, 08:31

Storm kan in Nederland het hele jaar voorkomen, maar in de winter en herfst gebeurt het een stuk vaker dan in de lente en zomer. Voor een officiële storm moet het een periode van minstens een heel uur gemiddeld met windkracht 9 waaien. Wind met stormkracht wordt veroorzaakt door een krachtig lagedrukgebied (depressie). Tijdens een storm komen zware tot zeer zware windstoten voor. Ook tijdens felle onweersbuien kunnen lokaal (zeer) zware windstoten voorkomen.

Windkracht en storm

De windkracht is de gemiddelde windsnelheid over 10 minuten. Voor windkracht hanteren we de schaal van Beaufort. Deze schaal loopt van 0 t/m 12. Windkracht 0 noemen we windstil, windkracht 12 is orkaankracht.

Windkracht 9 is stormkracht, maar voor een officiële storm moet het op één waarneemstation een geheel uur gemiddeld waaien met tenminste windkracht 9.

Zware windstoten

Een windstoot is een kortdurend windmaximum met een snelheid van tenminste 50 km/uur. Vanaf 75 km/uur spreken we van zware windstoten en vanaf 100 km/uur zijn het zeer zware windstoten.

Code geel, code oranje en weeralarm

Overlast en schade worden ook tijdens een storm voor het grootste deel veroorzaakt door windstoten. Om deze reden zijn de windstoten leidend bij het bepalen van waarschuwingen.

Code geel wordt afgegeven als er windstoten worden verwacht van 75 km/uur of meer. In de periode 1 november – 1 mei geldt voor de kustgebieden een ondergrens van 90 km/uur.

Code oranje wordt afgegeven vanaf 100 km/uur, maar in de kustregio’s in de periode 1 november – 1 mei vanaf 120 km/uur.

Voor een weeralarm (code rood) gelden dezelfde weercriteria als voor code oranje. Het wel of niet opschalen van code oranje naar een weeralarm hangt af van de uitkomst van een ‘impactanalyse’ met diverse overheids- en brancheorganisaties.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Lees ook het actuele weerbericht.

Foto: Jannes Wiersema

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black