Wanneer wordt code oranje afgegeven?

15 december 2022, 20:20

Foto: Adobe Stock / Jarretera

Code oranje is een weerwaarschuwing die door het KNMI wordt afgegeven, na overleg met andere weerbureaus zoals Weeronline. Bij zeer snelle ontwikkelingen in het weerbeeld kan het KNMI ook zonder consultatie deze waarschuwing uitvaardigen. Wij nemen een code oranje-waarschuwing altijd over. Voorafgaand geldt vaak een code geel en soms wordt verder opgeschaald naar code rood.

De codes zijn bedoeld om mensen te attenderen op effecten in het weer die ongunstige invloed kunnen hebben op buitenactiviteiten. Mensen moeten zich bij het afgeven van code oranje afvragen of het wel verstandig is om geplande buitenactiviteiten te laten plaatsvinden. Denk daarbij aan het de weg opgaan met een aanhanger of het houden van een buitenfeest met een grote partytent.

Volgens het KNMI gaat het bij code oranje om extreem of gevaarlijk weer waarbij de kans bestaat op schade of letsel. De code is van kracht als er zware storm komt, maar bijvoorbeeld ook bij zware onweersbuien en hevige sneeuw- of regenval. Het afgeven van de code is belangrijk voor organisatoren van allerlei evenementen. Zo kunnen sportwedstrijden tijdig worden afgelast als extreem weer de veiligheid van de sporters en toeschouwers in gevaar brengt.

Sneeuw en hitte

Voor het verkeer zijn de weerwaarschuwingen ook belangrijk. Bij code oranje vanwege hevige sneeuwval kan de NS op tijd de treinenloop aanpassen om flinke vertragingen te voorkomen. Mensen die de weg op moeten kunnen ook goed voorbereid in de auto stappen of hun plannen omgooien.

Ook bij warm geldt soms een oranje weerwaarschuwing. Bijvoorbeeld als er op drie achtereenvolgende dagen temperaturen gemeten worden van boven de 30 graden en het kwik ’s nachts niet onder de 18 graden zakt.

Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven. Er moet dan een kans van 60 procent zijn dat het weer ongunstige invloed heeft op buitenactiviteiten. De weerwaarschuwing wordt regionaal afgegeven. Dat zorgt soms voor verwarring, omdat in sommige regio’s het weer geen of weinig problemen geeft. Het KNMI hanteert voor code oranje een gebied groter dan 50 bij 50 kilometer.

Lees hier het actuele weerbericht.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black