Weeralarmen in diverse buurlanden, flinke overlast verwacht

17 mei 2024, 10:55

Regen
Wateroverlast door veel regen. Foto: ANP/EPA/Hannibal Hanschke

Een regengebied boven Duitsland, Frankrijk en Luxemburg zorgt vrijdag mogelijk voor flinke overlast in Limburg en onze buurlanden. De Duitse weerdienst heeft de zwaarste weerwaarschuwing afgegeven in het gebied rondom Saarbrücken. In delen van Frankrijk, België en Luxemburg geldt code oranje. In Nederland geldt vrijdagmiddag en -avond code geel in Limburg.

Het neerslaggebied bevindt zich vooral boven de grens tussen Duitsland en Frankrijk. Het zwaartepunt van het gebied ligt boven de deelstaat Saarland. In een groot gebied daaromheen, vanaf de grens met België en Luxemburg tot aan de grens met Zwitserland, geldt de op één na zwaarste weerwaarschuwing. De Duitse weerdienst waarschuwt voor grote veiligheidsrisico's door grootschalige overstromingen en hoog water. Gebieden kunnen daardoor onbereikbaar raken. Ook is er kans op aardverschuivingen.

De Deutscher Wetterdienst dringt er bij inwoners op aan binnen te blijven en de situatie goed te volgen via radio, televisie of internet. "Verlaat bij dreigende of reeds aanwezige overstromingen onmiddellijk de onderste verdiepingen en zoek hoger gelegen grond op", aldus de weerdienst. "Bereid u voor op stroomuitval. Geef gehoor aan verzoeken van de beschermingsinstanties en informeer zo nodig andere mensen over de risicosituatie."

Powerbanks

In Frankrijk geldt code oranje in het gebied rond de steden Metz en Straatsburg. De Franse weerdienst Météo France meldt op de website dat de regen heviger is dan verwacht. De regen houdt waarschijnlijk de hele dag aan. De hoeveelheden regen kunnen leiden tot nieuwe neerslagrecords, aldus Météo France.

In het zuiden van Luxemburg geldt ook code oranje op vrijdag en zaterdag. De nationale weerdienst van Luxemburg, MeteoLux, waarschuwt voor snel opkomend water en ondergelopen wegen. Ook in Luxemburg wordt gewaarschuwd voor aardverschuivingen. Inwoners wordt aangeraden risicogebieden te vermijden en de mobiele telefoon en eventuele powerbanks op te laden.

Zuidgrens

In België geldt code oranje in de provincie Luik, meldt weerdienst KMI. Daar valt mogelijk 50 tot 100 millimeter regen. Volgens het KMI kan het regengebied onweer meebrengen, maar is het moeilijk te voorspellen waar en wanneer die precies zullen plaatsvinden. In de Belgische provincies Limburg, Luxemburg en Namen geldt code geel.

Het regengebied trekt ook voor een klein deel over Nederland. Vrijdagmiddag en -avond geldt code geel in Limburg vanwege zware regenbuien. Het KNMI waarschuwt dat het vooral gaat regenen in het uiterste zuiden van de provincie. Het gaat om 30 tot 40 millimeter regen tegen de zuidgrens. "Plaatselijk kan dit leiden tot hinder in het verkeer of wateroverlast", aldus de weerdienst. Ook het midden van Nederland kan te maken krijgen met enkele regen- en onweersbuien, mogelijk ook met hagel. In het noorden blijft het droog.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven