Weeronline
Weeronline
  Code geel voor onweer

  Wanneer wordt code geel afgegeven?

  Aangemaakt: 25 september, 08:05 uur

  Van de weercodes is code geel de op een na lichtste. De code wordt afgegeven als er ‘mogelijk’ sprake is van gevaarlijk weer. Het is altijd de vraag wat ‘mogelijk gevaarlijk weer’ nu precies inhoudt. Volgens het KNMI gaat het om weersituaties die in de verschillende regio’s van Nederland vaak voorkomen. Daarbij is het raadzaam op te letten, met name als men onderweg is. Het kan dan gaan om zware windstoten, onweer, mist, hevige regen of sneeuwval met kans op gladheid.

  Code geel wordt op zijn vroegst 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt uitgegeven. Om de weerwaarschuwing zo nauwkeurig mogelijk af te kunnen geven, wordt de situatie per provincie bekeken. Daardoor kan het voorkomen dat er voor de ene regio een weeralarm geldt en dat voor de andere provincie gewoon sprake is van code groen, de lichtste weercode.

  De weerbureaus kunnen afzonderlijk van het KNMI code geel afgeven. De zekerheid is minstens 60 procent. Juist die marge van zekerheid maakt de waarschuwing soms omstreden.

  Code geel is slechts een waarschuwing

  Volgens onze meteorologen schatten veel mensen deze waarschuwing veel te zwaar in en denken ze dat ze hun dagplanning moeten aanpassen vanwege het weer. Het is echter bedoeld als aandachtspunt. Bij zware windstoten weet je dan dat het verstandig is om je stuur goed vast te houden en niet met een lege aanhanger te rijden. Een ander voorbeeld: bij hevige onweersbuien met kans op wateroverlast weet je dat je iets langer onderweg kan zijn of dat de straat blank kan komen te staan.

  Omdat mensen code geel te zwaar inschatten spreken wij in onze apps en op de website van Weeronline van een waarschuwing en niet van code geel. Bij extreem weer wordt code oranje en soms code rood (weeralarm) afgegeven.

  Lees hier het actuele weerbericht

  Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: ANP/Weeronline