Teruglezen: live-blog zware onweersbuien Limburg

20 mei 2022, 16:45

Zware bui met onweer, veel regen in korte tijd en (zeer) zware windstoten. Foto: Jeroen Elferink

Vooral over het zuidoosten van het land trokken deze vrijdagmiddag flinke onweersbuien. In Limburg gold code oranje. Daar ontstond schade door zeer zware windstoten.

16:40 Live-blog gesloten

De zwaarste buien zitten inmiddels in Duitsland. In Limburg, Gelderland en Twente is komend uur bij de buien nog een klap onweer mogelijk. Ook deze buien trekken naar het noordoosten weg.

Lees voor de verdere vooruitzichten ons uitgebreide weerbericht.

16:15 Windhoos trekt een spoor van vernielingen in Zuid-Limburg

Een windhoos heeft vrijdagmiddag in een half uur tijd een spoor van vernielingen aangericht in de voormalige westelijke mijnstreek. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gezegd.

Met name aan de Steenstraat in Spaubeek raakten tientallen woningen zwaar beschadigd. Ook in Beek vlogen daken van woningen. Een huis aan de Beatrixstraat in Beek staat op instorten, laat een woordvoerder van de brandweer vrijdagmiddag weten. Nogal wat bewoners kunnen niet naar huis terug. Voor hen wordt opvang elders geregeld.

De woordvoerder spreekt van een valwind die tussen 14.00 uur en 14.30 uur heeft huisgehouden. Volgens het KNMI ontstaat zo'n valwind als een enorme hoeveelheid koude lucht uit een intensieve buienwolk omlaag stort. Als gevolg daarvan vielen bomen om, gedeeltelijk op daken van huizen. Ook viel een schoorsteen op een auto, en lagen wegen vol pannen, takken en bakstenen.

150 schademeldingen

Volgens de brandweer kwamen er zeker 150 schademeldingen binnen uit de regio rond Geleen. In Sittard en Geleen hadden mensen vooral last van wateroverlast. In omliggende dorpen als onder meer Urmond, Beek, Schinnen, Spaubeek, Urmond en Oirsbeek speelde vooral de wind parten, met veel schade als gevolg.

Burgemeester Christine van Basten-Boddin van Beek is vrijdagmiddag door het dorp gelopen om de schade in ogenschouw te nemen. "De bewoners zijn enorm geschrokken", liet ze weten. "Een aantal mensen kan niet meer terug naar hun woning." Constructeurs bekijken volgens haar momenteel de bouwkundige staat van de getroffen huizen.

Bron: ANP

16:05 Beelden schade in Limburg

15:50 Neerslag van gisteren en vandaag nuttig tegen droogte

Het neerslagtekort is door de vele neerslag van donderdag en vrijdag gezakt tot onder de 100 millimeter. Het tekort zit daardoor weer onder de lijn van het recordjaar 1976, toen het rond deze tijd ook al erg droog was en Nederland daarna bovendien een extreem droge zomer kreeg.

Omdat het komende tijd ook wisselvallig blijft, stabiliseren de droogteproblemen. Het is afwachten hoe het in juni verder gaat. Wanneer het weer langere tijd droog is, kunnen de problemen ook snel weer toenemen door de droge voorgeschiedenis.

De verlichting van het neerslagtekort zal onder meer te zien zijn in de kleur van het gras. Geel gras dat door de droogte is verkleurd, zal snel weer groen worden. Dat komt doordat gras ondiep wortelt en dus snel last heeft van droogte. Aan de andere kant kan het bij regenval dus ook weer snel herstellen. Planten die dieper wortelen zijn vooral afhankelijk van het grondwater. De grondwaterstand reageert trager op lange perioden van droogte of juist van veel neerslag.

Lopend neerslagtekort 20 mei 2022. Bron: Weeronline/KNMI
Lopend neerslagtekort 20 mei 2022. Bron: Weeronline/KNMI

15:34 Code oranje beëindigd

De zwaarste buien zijn naar Duitsland getrokken. Daardoor heeft het KNMI de code oranje voor Limburg ingetrokken. Er geldt nog wel (even) code geel voor Noord-Brabant, Gelderland en Limburg.

15:20 Schade aan huizen in Beek (Limburg)

Heel lokaal is sprake van flinke windschade in het zuiden van Limburg. In Beek staat een woning op instorten. De wind blies een groot deel van het dak van de woning aan de Beatrixstraat, en inmiddels dreigt het huis in te storten, liet een woordvoerder van de brandweer weten. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Het noodweer heeft met name in de voormalige westelijke mijnstreek rond Sittard en Geleen huisgehouden. Op verschillende plaatsen in Beek, Spaubeek, Stein, Limbricht, Oirsbeek en Schinnen waaiden bomen om, liggen stenen en dakpannen op straat en liepen woningen schade op. Bij de hulpdiensten kwamen volgens de woordvoerder in korte tijd honderden meldingen binnen. De brandweer uit heel Zuid-Limburg schiet te hulp om de ergste schade op te ruimen en erger te voorkomen. (Bron: ANP)

15:00 Op veel plaatsen regen, zwaarste buien in Duitsland en België

In grote delen van het land regent het. De zwaarste buien zijn bij Limburg de grens over gegaan naar Duitsland. Ook in de Ardennen zit nog een fors exemplaar.

Check ook onze radar.

Neerslagradar vrijdag 20 mei 2022, 15:00 uur.
Neerslagradar vrijdag 20 mei 2022, 15:00 uur.

14:45 Waterschap Limburg in verhoogde paraatheid

Waterschip Limburg is vrijdagmiddag in verhoogde staat van paraatheid voor het noodweer. Op veel plaatsen zijn maatregelen genomen om te zorgen dat water versneld kan wegstromen. Duikers en sifons zijn geïnspecteerd, stuwen en beverdammen verlaagd en in de hele provincie zijn inspecteurs actief die het watersysteem hebben gecontroleerd en de situatie nauwlettend in de gaten houden, zei een woordvoerster van het schap vrijdagmiddag. (Bron: ANP)

14:40 Met bakken tegelijk

In Altweerterheide viel de regen met bakken uit de lucht.

Foto: Jos Hebben
Foto: Jos Hebben

14:25 Regen en windstoten in Geleen en Sittard (Limburg)

13:50 Veel onweer in buien boven België

De buien boven België produceerden het afgelopen uur ongeveer 1800 ontladingen en de activiteit neemt nog steeds toe.

13:40 Forse buien op weg naar Limburg

In Zeeland en het westen van Brabant valt flink wat regen. De hevigste bui op dit radarbeeld zit nu boven België ten westen van Maastricht. Deze bui trekt noordoostwaarts over Limburg en geeft veel onweer.

Neerslagradar 20 mei 2022 13:40 uur.
Neerslagradar 20 mei 2022 13:40 uur.

13:30 Regen en onweer in Zeeland

Het afgelopen uur trok er een fikse bui onder andere over Vlissingen.

Foto: Anne-Marie van Iersel
Foto: Anne-Marie van Iersel

13:10 Kan bliksem twee keer op dezelfde plaats inslaan?

Blikseminslagen komen soms zelfs meerdere keren op exact dezelfde plek voor. Toeval of zit er toch meer achter? Lees het hier.

12:40 Buien nemen toe boven België

De buien activeren momenteel ten zuiden van Nederland. Veel onweer zit er bij de buien ten zuiden van Brussel. Ook bij de bui met rode vlekken in het westen op de kaart zit onweer. Dit trekt komend uur over Zeeland.

Radarbeelden buien vrijdag 20 mei 2022 12:40 uur.
Radarbeelden buien vrijdag 20 mei 2022 12:40 uur.

11:30 Weekend met prima weer

Na de buien van vanmiddag staat er voor Nederland, zeker ook voor Limburg, een prima weekend op het programma.

Vooral zondag is het ideaal weer voor een wandeling, fietstocht of om te barbecueën. Details hierover lees je in ons weekendweerbericht.

11:15 Verwachting in beeld

Zware onweersbuien: verwachting vrijdag 20 mei 2022.
Zware onweersbuien: verwachting vrijdag 20 mei 2022.

10:55 Het ontstaan van een onweersbui

Informatie over hoe een onweersbui ontstaat lees je in dit uitleg-artikel.

10:40 Veel schademeldingen onweer gisteren

Verzekeraar Interpolis heeft tot vrijdag 8.00 uur 338 schademeldingen binnengekregen na de onweersbuien van donderdagmiddag. De meeste daarvan kwamen uit Noord-Brabant en Gelderland, in mindere mate was het ook raak in Overijssel en Limburg, meldt de verzekeraar. Uit het noorden van Nederland kwamen maar heel weinig schademeldingen binnen. (Bron: ANP)

9:50 Buien boven Frankrijk

Radar Europa. 20 mei 2022 9:50 uur
Radar Europa. 20 mei 2022 9:50 uur

Rondom Parijs komt al een aantal stevige onweersbuien voor. Deze buien trekken noordoostwaarts.

9:20 Wees goed voorbereid

Wat kun je doen in voorbereiding op de zware buien?

  • Tref maatregelen door wijd openstaande ramen te sluiten

  • Verplaats spullen die makkelijk wegwaaien naar binnen of zet het vast

  • Sta je op een camping zorg dan dat je tent of voortent stevig vast staat

  • Volg de berichtgeving en ga als het even kan niet naar buiten tijdens de zware buien.

Word je er toch door overvallen, weet dan wat te doen bij hevig onweer.

9:15 start live-blog: uitgebreide verwachting

Aan het einde van de ochtend bereikt een regengebied het zuiden van het land. Vanmiddag breidt de regen zich over het land uit en vooral in het zuiden en zuidoosten plenst het goed door. Over het zuidoosten van het land trekken zware onweersbuien met lokaal (zeer) zware windstoten van meer dan 100 km/uur en (grote) hagel van 2 tot 4 cm groot. Daar wordt ook de meeste regen verwacht en kan 20 tot 40 mm vallen. In het zuiden van Limburg zijn neerslagsommen tot 60 mm niet uitgesloten en lokaal valt nog wat meer. Straten kunnen hierdoor tijdelijk onder water komen te staan. In de rest van het land valt 5 tot 15 mm en in het noorden blijft het bij een paar millimeter.

Bij de zwaarste buien kan vooral de wind behoorlijk wat schade aanrichten. Goed ontwikkelde buien kunnen zelfs een valwind of een windhoos veroorzaken. De kans op een windhoos is klein, maar niet helemaal uitgesloten. Een valwind onderscheid zich van een windhoos omdat de omgewaaide bomen allemaal dezelfde kant op liggen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black