Weekendweer: heerlijke zondag op komst

20 mei 2022, 07:22

Weekendverwachting
Volle terrassen tijdens een mooie lentedag. Foto: Joop Savelberg

Het weer van het komende weekend ziet er prima uit. Zeker zondag wordt een heerlijke dag voor buitenactiviteiten. Zomerse temperaturen boven 25 graden staan niet op het programma, maar op de meeste plaatsen wordt het wel ruim 20 graden. Alle details lees je in dit weekendweerbericht.

Na een zonnige start van de dag valt vanmiddag op veel plaatsen regen. In vooral het zuiden en zuidoosten plenst het goed door. Over het zuidoosten trekken zware onweersbuien en is kans op plaatselijk noodweer met veel onweersontladingen, lokaal (zeer) zware windstoten van meer dan 100 km/uur en (grote) hagel van 2 tot 4 cm groot. Ook valt veel regen en kan 20 tot 40 mm vallen. In het zuiden van Limburg zijn neerslagsommen tot 60 mm niet uitgesloten en lokaal valt zelfs nog meer. Zelfs extreme weersverschijnselen zoals valwinden of een lokale tornado zijn bij dit soort buien niet helemaal uitgesloten. In de rest van het land valt gestage regen en valt 5 tot 15 mm.

Meer details over het weer vandaag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag een bui, maar ook zon

Zaterdag komen in de ochtend vooral in het noorden en oosten enkele buien voor. Verder is het een droge dag met een mix van wolken en zon. Het wordt 16 graden op de Waddeneilanden, 18 graden in Amsterdam en 21 graden in het oosten en zuidoosten. De wind waait uit het westen en is matig, aan zee soms vrij krachtig (5 Bft). Het weercijfer varieert van een 6 in de gebieden met een grotere buienkans en vlak aan zee (vanwege de wind) tot een 8 in het zuidoosten van het land.

Zondag heerlijk weer om buiten te zijn

Zondag wordt een droge dag met veel zonneschijn en slechts enkele wolken. Met maxima van 19 graden in Den Helder tot 24, lokaal 25 graden in het zuidoosten is het warmer dan zaterdag. De wind is zwak of hooguit matig en waait uit het zuidwesten. Het weercijfer komt op veel plaatsen uit op een 9. Voor sommige activiteiten zoals wandelen en fietsen is het zelfs ideaal weer met een weercijfer 10. Ook het barbecueweercijfer geven we voor zondagmiddag een 9 of een 10!

Pas wel op met zonnen, want de zonkracht is 6. Dit betekent dat je huid zonder zonnebrandcrème al in een kwartiertje kan verbranden. In het uiterste zuiden van het land kan de zon aan het begin van de middag zelfs even zonkracht 7 zijn.

Upday logo

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black