Teruglezen live-blog: lente-sneeuw op 31 maart en 1 april

01 april 2022, 12:15

Sneeuwpret. Foto: Ditty Gerrits.

Grote delen van het land ontwaakten vanochtend in een wit landschap. Vooral op grasvelden, auto's en tuinmeubelen lag op veel plaatsen 3-5 cm sneeuw. In sommige steden en dorpen lag veel minder of geen sneeuw. Op de Veluwe en de heuvels bij Nijmegen viel meer dan 10 cm gevallen. Lees hier ons live-blog terug.

De rest van de dag valt vooral in het oosten en zuidoosten soms nog wat sneeuw, maar deze sneeuw blijft niet of nauwelijks liggen. Meer hierover in ons uitgebreide weerbericht.

12:15 Op de werkvloer bij Weeronline

We hebben de sneeuw goed kunnen handelen, maar kampen hier op kantoor wel met een vastloper. Daarom beëindigen we nu het live-blog van 1 april.

Sanitaire problemen op de werkvloer. Foto: Weeronline.
Sanitaire problemen op de werkvloer. Foto: Weeronline.

11:02 Bodemwarmte duidelijk zichtbaar

Op deze foto is goed te zien dat er veel warmte in de bodem zit. Op het bruggetje ligt sneeuw, terwijl op het fietspad en het gras de sneeuw al gesmolten is.

De sneeuw ligt alleen nog op het bruggetje, waar bodemwarmte geen rol speelt. Foto: Marco Verhoef.
De sneeuw ligt alleen nog op het bruggetje, waar bodemwarmte geen rol speelt. Foto: Marco Verhoef.

10:54 Genieten van het winterwonderland bij de Soesterduinen

Collega Yannick Damen vertelt over de situatie van deze ochtend vanuit het aprilse winterwonderland bij de Soesterduinen.

10:33 De dooi slaat toe

Het vriest nergens meer en de sneeuw begint te smelten.

10:29 Terugverlangen naar lenteweer

Veel mensen verlangen terug naar het aangename lenteweer wat de afgelopen maart tekende. In onze maandverwachting voor april blikken we vooruit op hoe deze maand na een koude start verder gaat.

10:13 Kans op matige vorst dit weekend

Dit weekend vriest het in de nachten en dat is slecht nieuws voor de fruittelers. Vooral tijdens de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg kan flink koud zijn met temperaturen tussen -3 en -6 graden. Bij temperaturen beneden -5 graden spreken we van matige vorst. Vorst in april is niet bijzonder en ook matige vorst is geen zeldzaamheid.

Lees ook: Zo voorkomen telers dat knoppen van fruitbomen kapotvriezen

De koudste aprilnacht ooit vond plaats op 12 april 1986 met -6,6 graden. Over alle weerstations werd het record op dezelfde datum gemeten. In Deelen werd het -9,4 graden. Mogelijk sneuvelt zondag wel het datumrecord voor de minimumtemperatuur op 3 april. In De Bilt staat dit op -4,8 graden uit 1919. Het landelijke record staat op -5,5 graden en werd gemeten in 1909 te Winterswijk.

IJslaagje om bloesemknop beschermt fruitboom tegen vorst
IJslaagje om bloesemknop beschermt fruitboom tegen vorst

9:24 Winters weekend

Ook in het weekend blijft het behoorlijk winters, maar we zien ook de zon. Lees alles erover in ons weekendweerbericht.

8:59 Spelen in de sneeuw

8:47 Uitlopende natuur in de sneeuw

De uitlopende natuur wordt bedekt onder een laagje sneeuw.

Uitlopende natuur in de sneeuw. Foto: Matthijs van der Linden.
Uitlopende natuur in de sneeuw. Foto: Matthijs van der Linden.

Sneeuw op uitlopende natuur. Foto: Matthijs van der Linde
Sneeuw op uitlopende natuur. Foto: Matthijs van der Linde

8:34 Sneeuwpoppen

Op sommige plaatsen ligt genoeg sneeuw om een sneeuwpop te maken.

8:28 Niet overal wit

Op veel plaatsen in Limburg is weinig of geen sneeuw gevallen. Doordat de temperatuur oploopt zal de sneeuw die later vandaag mogelijk nog valt niet meer blijven liggen. In de Limburgse heuvels is het kouder en kan de sneeuw wel (tijdelijk) blijven liggen.

7:56 Overlast op de meeste wegen beperkt, maar niet overal

7:52 Vanmiddag smelt sneeuw op meeste plaatsen weg

Vanmiddag loopt de temperatuur verder op naar 6 graden aan zee en 4 graden in het binnenland. In de Limburgse heuvels blijft het kouder met een graad of 2. Ook in de middag kan in het oosten en zuidoosten soms nog wat natte sneeuw vallen.

7:31 Grote delen van het land ontwaken in een witte wereld

5:55 Witte ochtendspits in grote delen van het land

Nederland ontwaakt op veel plaatsen in een witte wereld! Vooral in het midden, oosten en zuiden zal de ochtendspits hinder ondervinden van gladheid door sneeuw. Inmiddels sneeuwt het vooral nog stevig ten zuiden van de grote rivieren, maar ook in het midden en oosten valt regionaal nog sneeuw. Ook kan het elders glad zijn door sneeuwresten. Het landschap ziet op grote schaal wit.

Vanuit het noorden wordt het in de loop van de ochtend droog. De temperatuur loopt dan op tot enkele graden boven nul, waardoor de sneeuw steeds sneller begint te smelten. Doordat er veel warmte in de bodem aanwezig is, kan de sneeuw ook bij temperaturen rond het vriespunt al langzaam beginnen te smelten.

Eind van de ochtend valt alleen in de Limburgse heuvels en langs de Duitse grens soms nog wat sneeuw. Dit blijft dan vooral op gras en voorwerpen nog goed liggen. Op de wegen blijft het alleen als het hard genoeg sneeuwt nog tijdelijk liggen. Het is dan 1 graad in het oosten en zuidoosten tot 4 graden aan zee.

23:35 Sneeuw trekt zuidwaarts

Het sneeuwgebied boven het midden en noorden van het land trekt de komende uren langzaam zuidwaarts. In het noorden wordt het in de loop van de nacht droog. Vooral in het zuiden kan het later in de nacht op veel plaatsen nog een tijd sneeuwen. Vrijdagochtend vroeg komen we in dit live-blog met updates over hoeveel sneeuw er is gevallen en wat ons nog meer te wachten staat.

23:30 Wateroverlast in Noord-Holland

23:10 Lage gevoelstemperatuur

De temperatuur ligt nog net boven nul, het is de wind die het zo koud maakt.

Lage gevoelstemperatuur op de laatste dag van maart

22:55 Wind en sneeuw

In het westen sneeuwt het inmiddels op veel plaatsen, maar het waait ook flink.

22:11 De sneeuw is even wennen na het lenteweer

21:41 Prachtige beelden

21:23 In Amsterdam is het vooralsnog vooral nat en guur

21:08 Op sommige plaatsen viel er al genoeg voor sneeuwpoppen

20:35 In Harlingen vooral sneeuw op voorwerpen

20:06 Meeste sneeuw nu boven Gelderland en het oosten van Utrecht

Vooral boven Gelderland en het oosten van de provincie Utrecht sneeuwt het momenteel flink en het sneeuwdek op de Veluwe groeit dus aan. Maar ook in Noord-Holland, Flevoland, het westen van Overijssel, Friesland en het uiterste noorden van Limburg valt sneeuw bij temperaturen die maar net boven nul liggen. Nu het donker wordt kan de sneeuw gemakkelijker blijven liggen en uiteindelijk ook op de wegen. De kans op gladheid neemt dus toe.

In het zuiden valt regionaal al wel neerslag, maar dat gaat nog hoofdzakelijk om regen. Richting de nacht zal het ook daar gaan sneeuwen. Tegelijkertijd begint het dan in het noorden steeds minder hard te sneeuwen en daar wordt het in de nacht al droog.

19:28 Sneeuw in Amsterdam

Inmiddels sneeuwt het in Amsterdam. Het gaat nog niet heel hard, maar de komende uren blijft het sneeuwen en op een geven moment kunnen ook daar sneeuwballen gegooid worden.

18:50 Op meer plaatsen 5cm sneeuw

In het noordoosten van Groningen ligt ook al een aardig dekje.

18:05 En genieten maar...

Op de Veluwe kunnen we wel stellen dat er een flink pak ligt.

17:50 Is de sneeuw van nu bijzonder?

Morgen wakker worden met een wit landschap? Het voelt misschien wat vreemd na het zonnige en warme weer van de afgelopen tijd, maar hoe bijzonder is sneeuw in april?

17:16 Vertrekken met sneeuw

Veel sneeuw zullen ze niet zien vanuit deze trein. Al snel wordt het droog en in Roosendaal is het 6 graden. Daarbij valt hooguit een beetje (mot)regen.

16:50 Slecht zicht door flinke sneeuwval

Terwijl in het westen nog geen vlok is gevallen sneeuwt in het in Berg en Dal flink door.

16:35 Boven nul en toch ligt er sneeuw

Het vriest niet, terwijl de sneeuw in het noordoosten blijft liggen. Lees hoe dat kan.

Temperatuur boven het vriespunt

16:10 Strooien tegen gladheid

De wagens van deze strooiactie zijn al de weg op.

15:32 Grote sneeuwvlokken

Op de Veluwe sneeuwt het nu even flink door. Wat verder naar het westen is het droog en in het westen valt op dit moment alleen wat regen.

15:20 Genieten van de sneeuw

Ook als je binnen zit kun je natuurlijk van de sneeuw genieten.

14:37 Exact een jaar geleden: 26 graden in Nederland!

Een jaar geleden beleefden we een uitzonderlijk vroege eerste lokale zomerse dag. In De Bilt werd op een haar na het warmterecord voor maart niet gebroken. Wel sneuvelden de datum-warmterecords.

Tmax 31 maart 2021
Tmax 31 maart 2021

Nu dwarrelt de sneeuw naar beneden. Het contrast is enorm!

14:14 Ook in Apeldoorn blijft de sneeuw al een beetje liggen

14:09 In Bedum kleurt ook de stoep wit

13:29 Winsum (Groningen) kleurt wit

Vanochtend kleurde het vooral in het midden van het land ook al eventjes wit. In Wageningen kon zelfs een kleine sneeuwpop worden gemaakt.

Sneeuwpop op 31 maart 2022 in Wageningen met op de achtergrond een bloeiende magnolia. Foto: Els van Dijk.
Sneeuwpop op 31 maart 2022 in Wageningen met op de achtergrond een bloeiende magnolia. Foto: Els van Dijk.

13:24 Vrijdagochtend witte wereld

Morgenochtend zien we bij het openen van de gordijnen op de meeste plaatsen een wit besneeuwd landschap. Wie de weg op gaat moet rekening houden met gladde wegen en vertraging. In het zuiden en mogelijk ook nog in de Achterhoek en Twente valt morgenochtend nog af en toe sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Elders dooit het 1-3 graden en begint de sneeuw langzaam te smelten. Later in de ochtend valt alleen in de Limburgse heuvels nog wat sneeuw. ’s Middags zet de dooi door met 5 tot 6 graden boven nul aan zee, 4 graden in Utrecht en 2 in Limburg.

13:21 Timing van de sneeuwval

Begin van de avond sneeuwt het ten noorden van de lijn Amsterdam-Arnhem. Ten zuiden daarvan valt af en toe regen of natte sneeuw. Rond 22:00 uur vanavond sneeuwt het ten noorden van de grote rivieren. Daarna begint het ook in het zuiden te sneeuwen, maar in het noorden neemt de neerslagintensiteit eind van de avond af en wordt het begin van de nacht geleidelijk droog. Tijdens de sneeuwval ligt de temperatuur rond of onder het vriespunt. Zodra het droog wordt komt de temperatuur weer nipt boven nul uit, waardoor de sneeuw zal beginnen te smelten.

Sneeuwverwachting 31 maart en 1 april

13:15 Wit kleuren van Nederland begonnen

In het noordoosten van Nederland sneeuwt het flink en kleurt het landschap op steeds meer plaatsen wit. Vanavond breidt de sneeuw zuidwaarts uit over het land. In het noorden waait het hard en ontstaat een heuse sneeuwjacht. Dit veroorzaakt slecht zicht! Op veel plaatsen komt een tijdelijk sneeuwdek van 3 tot 5 cm tot stand. Ook op wegen blijft de sneeuw liggen en wordt het glad.

De sneeuw blijft als eerste liggen op grasvelden, auto’s en tuinmeubelen. Daar waar het flink doorsneeuwt worden vervolgens ook de stoepen en wegen wit. Er moet dus rekening gehouden worden met gladde wegen! De avondspits in het noorden van het land kan hier zeker hinder van ondervinden.

Een stevige noordoostenwind, met aan de noordkust zware windstoten tot 75 km/uur, veroorzaakt gevoelstemperaturen beneden -5 graden. Door de harde wind kan in het noorden van het land sneeuwjacht ontstaan. De sneeuw dwarrelt daar niet rustig naar beneden, maar waait horizontaal door de lucht. Dit veroorzaakt slecht zicht!

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black