Officieel warmste 31 maart ooit gemeten

31 maart 2021, 16:20

Narcissen in bloei in Middelburg. Foto: Anne-Marie van Iersel

Om 13:20 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 22,1 graden en daarmee is het officieel de warmste 31 maart ooit gemeten. Het oude record van 21,8 graden stamde uit 2017. Ook landelijk werd het record gebroken. Om 14:00 uur steeg de temperatuur in Eindhoven naar 24,6 graden en ging het oude record van 24,3 graden uit de boeken. Later op de middag werd het zelfs recordwarm voor maart. Arcen noteerde 26,1 graden.

Ook het landelijke record werd gebroken. Om 14:00 uur steeg de temperatuur in Eindhoven naar 24,6 graden en inmiddels is het zelfs zomers warm met in Arcen, Eindhoven en Ell zomerse temperaturen. Niet eerder was het op 31 maart ergens in Nederland zo warm. Het oude record was 24,3 graden, stamde uit 2017 en werd genoteerd in het Limburgse Arcen.

Allerwarmste maartdag ooit gemeten

Het is de allerwarmste maartdag in de geschiedenis. Het werd in Arcen maximaal 26,1 graden! Niet eerder werd het in maart zo warm. Het vorige record dateerde uit 1968. Op 29 maart werd het in Gemert en Venlo 25,6 graden.

Vanaf maandag zorgde het warme lenteweer voor meerdere records. Maandag werd de eerste lokale warme dag van het jaar genoteerd. Dinsdag werd het ook in De Bilt warmer dan 20 graden en was er sprake van de eerste officiële warme dag. Uiteindelijk werd het in De Bilt 21,3 graden. Landelijk was het niet eerder zo warm op 30 maart. In Woensdrecht werd het maximaal 23,9 graden.

Inmiddels vijf datum-warmterecords in 2021

Dit jaar werd het eerste datum-warmterecord in De Bilt op 21 februari genoteerd. Ook op 22, 23 en 24 februari steeg de temperatuur op het hoofdstation naar recordhoogte. Daarmee staat de teller op vier warmterecords en vandaag wordt nummer vijf aan dat rijtje toegevoegd. Officiële kouderecords zijn dit jaar nog niet voorgekomen. De hoogste temperatuur in maart in De Bilt werd gemeten op 29 maart 1968. Toen werd het 23,9 graden. Met dit record is het vandaag officieel de op één na warmste dag in maart ooit gemeten.

Komende dagen duidelijk kouder

Morgen draait de wind naar het noorden, waardoor koudere lucht wordt aangevoerd. Het zuidoosten heeft nog het langste met de zachte lucht te maken en daar kan het in de middag nog 20 tot 22 graden worden. In het midden van het land wordt het ongeveer 15 graden, maar in het noorden stokt het kwik bij hooguit 9 graden.

Ook vrijdag wordt vrij koude lucht aangevoerd met maxima van 8 tot 12 graden. Ook krijgt de zon minder ruimte en geregeld trekken wolkenvelden over. De details en ook de verwachting voor Pasen volg je via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Anne-Marie van Iersel

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black