Zo bijzonder is sneeuw in april

30 maart 2022, 07:40

Sneeuw op Vaalserberg midden in de lente 4 mei 2019. Foto: Marina Nefkens

Bij april denk je vaak aan de lente. Lekker naar buiten, T-shirtje aan en genieten van de warmte. Toch geeft ‘aprilletje zoet’ nog weleens een ‘witte hoed.’ Maar hoe bijzonder is dat eigenlijk, sneeuw in april? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Sneeuw en april, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niets luidt het spreekwoord: ‘april doet wat ‘ie wil.’ In april komen soms meerdere seizoenen in één week voorbij. Zomerse warmte, storm alsof het herfst is, een winters landschap door sneeuw en lekkere lentetemperaturen. Sneeuw hoort dus bij april en dat kan soms een flink pak zijn!

Op 7 april 2021 viel bijna 20 centimeter sneeuw op de Vaalserberg. Op 11 april 1978 viel in het Zeeuwse Renesse maar liefst 20 centimeter sneeuw en werd die dag in Friesland 18 centimeter gemeten. En wat te denken van 6 april 1970. Maar liefst 15 uur lang sneeuwde het toen in Groningen en dat leverde ongeveer 5 centimeter op. Vrij recent, op 26 april 2016, lag in Overijssel en Drenthe lokaal een sneeuwlaag van 3 centimeter. Vroege kampeerders stonden in de sneeuw op de camping.

Dat is nog maar een greep uit het aantal dagen dat Nederland in april wit kleurde. En op nog veel meer dagen viel in ons land natte sneeuw die niet bleef liggen. Tegenwoordig zien we gemiddeld eens in de drie jaar sneeuwvlokken in april. Vroeger was dat vrijwel elk jaar!

Sneeuw in april 2016 viel op takken die al groene blaadjes hadden. Foto: Trijntje
Sneeuw in april 2016 viel op takken die al groene blaadjes hadden. Foto: Trijntje

Windrichting allesbepalend

Het kan dus flink sneeuwen in april en dat heeft alles te maken met de windrichting. In de gebieden rond de Noordpool is het zo vroeg in de lente nog steeds ijskoud. Bij een noordenwind kan die kou naar Nederland worden geblazen en dat levert flinke sneeuwbuien op. ‘Maartse buien’ kunnen dus voor ‘aprilse grillen’ zorgen.

Opvallend is dat de wind in april gemiddeld vaker dan in de rest van het jaar uit het noorden of noordwesten komt. Zo’n gure noordwester met winterse buien hoort dus bij het klimaat van april.

Sneeuw niet bijzonder in april, warmte wel

Maar hoe komt het dan dat we april tegenwoordig zo met de lente associëren? Dat heeft alles te maken met warmte die we afgelopen jaren vaak in april hebben gehad. Misschien herinner je nog wel april 2007. Halverwege de maand was het al bijna 30 graden en ook aan het eind van de maand kregen we met zomers weer te maken. Ook in 2018, 2019 en 2020 had april regelmatig de zomer in de bol. Juist zulke hitte is in april bijzonder. Normaal wordt het begin april 11-14 graden. Eind april ligt de middagtemperatuur gemiddeld op 14-18 graden.

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black