Uitzonderlijk veel sneeuw gevallen voor april

07 april 2021, 17:45

Nederland beleefde een zeer uitzonderlijke sneeuwdag. Met bijna 20 centimeter op de Vaalserberg was het woensdag zelfs een van de meest sneeuwrijke aprildagen ooit gemeten. Grote delen van het oosten, midden en zuiden werden vandaag wakker in een wit landschap. In Oost-Brabant en in Limburg lag op veel plaatsen 5-7 centimeter.

Het dikste sneeuwdek dat ooit in Nederland in april is gemeten bedraagt 20 centimeter. Dat gebeurde op 11 april 1978 in het Zeeuwse Renesse. Sneeuw in april is niet heel bijzonder, maar de hoeveelheden van vandaag zijn dat wel. Tegenwoordig zien we gemiddeld eens in de drie jaar sneeuwvlokken in april. Zo’n 40 jaar geleden was dat bijna elk jaar.

Zware sneeuwval op bospad

Foto: Anita Niessen (Schinveld, 7 april 2021)

De laatste keer dat er in april een flinke laag sneeuw lag, was op 26 april 2016. Toen viel in het oosten lokaal zo’n 4 centimeter. Een dik pak hadden we voor het laatst op 14 april 1999 met in Overijssel lokaal 15 centimeter. Deze eeuw is in april nooit meer dan 5 centimeter gevallen.

Lees ook: Zo bijzonder is sneeuw in april

Sneeuw op bloesemboom in Limburg in april 2021

Foto: Marina Nefkens (Heerlen, 7 april 2021)

Veel sneeuw door unieke ligging Vaalserberg

De sneeuw van dinsdagnacht en woensdagochtend werd veroorzaakt door een neerslaggebied dat van noordwest naar zuidoost over ons land trok. In combinatie met ijskoude lucht die vanaf de Noordpool naar ons land wordt geblazen, kon de sneeuw blijven liggen. Dat er op de Vaalserberg bijna 20 centimeter viel, komt door de hoge ligging. Daardoor bleef de temperatuur hier ruim onder het vriespunt. Ook ‘botsten’ de sneeuwbuien op het Limburgse heuvelland, waardoor de buien als het ware leegsneeuwden. Dit is hetzelfde effect dat je bijvoorbeeld in de Alpen ziet.

Zware sneeuwval in landgraaf Limburg

Foto: Jan Boneschansker (Landgraaf, 7 april 2021)

Dik pak sneeuw en sneeuwval in tuin met tuinmeubelen

Foto: Leo Hagelstein (7 april 2021)

Mooi sneeuwdek in tuin aan rand van open weiland

Foto: Marcel Bourgonje (Vaals, 7 april 2021)

Komt er komende dagen nog sneeuw? Dit lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Hannie Peters (Schinveld, 7 april 2021)

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook