Flinke laag sneeuw gevallen in binnenland

07 april 2021, 06:15

sneeuw, nacht, wit landschap

Vanuit het noordwesten trekt een neerslaggebied over het land en daarbij valt in het binnenland (natte) sneeuw. De meeste sneeuw is komende uren voor het zuidoosten. Daar kan lokaal een sneeuwdek van 5 centimeter ontstaan. Aan zee komen zware windstoten voor tot 95 km/uur.

Deze woensdag start landinwaarts winters met op verschillende plaatsen sneeuw. Vooral in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg is het landschap op veel plaatsen wit gekleurd. In het zuiden en oosten van Brabant en in Limburg kan de komende drie uur nog 3-5 cm sneeuw vallen. 

Voor de sneeuw uit kwam het op grote schaal tot lichte vorst. Het koudst was het afgelopen nacht in Deelen (Veluwe) met -2,1 graden. Tijdens sneeuwval ligt de temperatuur rond het vriespunt. In het westen is het kwik inmiddels opgelopen naar circa 2 graden.

Lees ook: zo bijzonder is dit koude aprilweer.

Sneeuw smelt op meeste plaatsen snel weg 

Hoeveel sneeuw er ligt hangt sterk af van de ondergrond. Doordat de bodem relatief warm is zal op gewone wegen veel minder sneeuw blijven liggen dan op bijvoorbeeld gras, tuintafels of stilstaande auto’s. Ook op kleine (houten) bruggen kan beduidend meer sneeuw liggen dan op gewone wegen en stoepen.

Vanuit het noordwesten gaat de neerslag steeds meer over in regen, waardoor het sneeuwdek overdag niet lang intact zal blijven. Alleen in de Limburgse heuvels kan het tot het middaguur wit zijn.

Aan zee zware windstoten

Langs de westkust waait het stormachtig en komen zware windstoten voor. Met 81 km/uur werd in IJmuiden de krachtigste windstoot tot dusver gemeten. Komende uren kan de wind nog iets toenemen, maar in de tweede helft van de ochtend neemt de wind weer af. Vooral tijdens buien blijft dan nog kans op zware windstoten.

Lees alles over (zeer) zware windstoten.

Gedurende de dag is er een mix van zon, wolken en buien. Bij deze buien blijft hagel en natte sneeuw mogelijk, maar valt steeds vaker gewoon regen. Met een middagtemperatuur rond 7 graden is het iets warmer dan gisteren, maar nog wel koud voor begin april. Normaal is het in deze tijd van het jaar 11-14 graden. 

Morgen en vrijdag droog, nat weekend 

Donderdag en vrijdag worden grotendeels droge dagen. Vrijdag wordt het 9 graden in het noordwesten tot 13 graden in Limburg. Het weekend verloopt behoorlijk nat en daarbij wordt het zeer waarschijnlijk weer een aantal graden kouder.

Meer details over het weer de komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jitse

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black