Zo bijzonder is dit koude aprilweer

06 april 2021, 11:01

april sneeuw lente

Maxima van amper 5 graden en veel (natte) sneeuwbuien. Het is een groot verschil met het warme, zonnige lenteweer van vorige week. Maar hoe bijzonder is dit eigenlijk voor april? 

Een veel gehoorde en aloude weerspreuk luidt: april doet wat hij wil. En daar is het weer van vandaag zeker ook een goed voorbeeld van. 

De gemiddelde apriltemperatuur in De Bilt is 9,8 graden. Overdag is het gemiddeld 14,8 graden en in de nacht 4,5 graden. Normaal daalt de temperatuur op vier dagen tot onder het vriespunt, maar ook wordt het vier keer warmer dan 20 graden. Op één dag stijgt het kwik gemiddeld tot boven de 25 graden.

Lees meer over welk weer normaal is in april.

Extremen in april

De hoogste temperatuur ooit gemeten in april in Nederland is 32,2 graden (21 april 1968 in Gemert en Venlo). In De Bilt werd het op 15 april 2007 recordwarm met 28,9 graden. Recordkoud was het in De Bilt op 12 april 1986 met een minimumtemperatuur van -6,6 graden. Deelen is recordhouder over alle stations met -9,4 graden.  

Op 5 april 1911 bleef het kwik in De Bilt steken op 1,7 graden. Dit is de koudste aprildag ooit gemeten in De Bilt. In Maastricht (-0,5 graden) en Den Helder (-0,4 graden) was zelfs sprake van een ijsdag met maxima onder het vriespunt. In dit perspectief vallen maxima van 5 graden boven het vriespunt nog wel mee.

Lees ook: zo bijzonder is vorst in april. 

Een dik pak sneeuw

In 1970 viel op maar liefst acht dagen sneeuw in De Bilt en op 6 april van dat jaar sneeuwde het in het noordoosten 15 uur. In Eelde (Drenthe) ontstond een sneeuwdek van 5 cm. Op 11 april 1978 viel op veel plaatsen meer dan 10 cm sneeuw en in het Zeeuwse Renesse zelfs 20 cm!  

Dat is nog maar een greep uit het aantal dagen dat Nederland in april wit kleurde. Op nog veel meer dagen viel natte sneeuw die niet bleef liggen. Tegenwoordig zien we gemiddeld eens in de drie jaar sneeuwvlokken in april. Vroeger was dat vrijwel elk jaar!

Lees ook: zo bijzonder is sneeuw in april. 

Recente aprilmaanden vaak zonnig en warm

Vorig jaar beleefden we de zonnigste aprilmaand ooit. Gemiddeld scheen de zon circa 9,5 uur per dag! Daarnaast verliep de maand zeer droog en bijna twee graden warmer dan gebruikelijk. Opvallend is dat de warmste vijf aprilmaanden sinds 1901 allemaal plaatsvonden in de afgelopen 12 jaar. 

Conclusie: vooral gevoelsmatig bijzonder weer 

Het is deze dagen flink kouder dan normaal, maar extreem koud voor april is het niet. Ook sneeuw is in april niet heel uitzonderlijk. Gevoelsmatig is het huidige weer wel bijzonder. Dit komt doordat april de afgelopen jaren vaak zonnig en relatief warm verliep en natuurlijk doordat het vorig week al warm lenteweer is geweest.

Foto: Anne Kuipers

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black