Maandverwachting: zo gaat april verder na een koude start

31 maart 2022, 07:01

Maandverwachting
April gaat koud van start. Foto: Astrid Wiessner Hoog.

Na de zonnigste maartmaand ooit gemeten slaat het weer om. April start koud en grijs met zelfs een regionaal wit landschap!  Is hiermee de toon gezet voor de hele maand of blijft het bij een tijdelijke lentedip? Dat vertellen we jou in deze maandverwachting voor april.

Wie gehoopt had op het doorzetten van het aangename lenteweer komt begin april van een koude kermis thuis. Een matige tot vrij krachtige noordelijke wind voert koude lucht aan en blaast het lentegevoel het land uit. We gaan het flink voelen, want het wordt slechts een graad of 7 en door de koude wind voelt het soms aan alsof het vriest. Je zal jouw winterjas, sjaal en handschoenen begin april dus gewoon weer nodig hebben! Normaal is het begin april 11 graden in het noordwesten tot 14 in het zuidoosten.

Niet alleen de temperatuur is laag, maar we beginnen april vrijdag zelfs met een regionaal wit landschap! In het weekend valt nog een enkele (winterse) bui, maar droog weer heeft de overhand. Er zijn verder wolkenvelden en zonnige perioden. Vorst in de nachten versterkt het winterse gevoel. Fruitbloesem kan hierdoor beschadigd raken.

Meer details over de eerste dagen van april lees je in ons weerbericht Nederland.

Aan het einde van het eerste aprilweekend draait de wind naar het westen. Daarmee wordt de koude lucht verdreven, maar toch krabbelt de temperatuur maar moeizaam op uit het dal. De maxima liggen halverwege volgende week rond een graad of 12. Een westenwind voert veel bewolking aan en ook weten regenzones en buien ons land gemakkelijk te vinden. Dus leg je paraplu maar vast klaar!

Wandelen in de regen in april. Foto: Maria Nefkens.
Wandelen in de regen in april. Foto: Maria Nefkens.

Langzaam minder fris

Op de langere termijn, richting het midden van april, lijkt het langzaam steeds iets minder fris te worden. De wind draait dan wat meer naar het zuidwesten, waardoor zachtere lucht wordt aangevoerd. Hierdoor kan de temperatuur weer regelmatig stijgen naar ongeveer 15 graden.

Lees ook: Dit weer is normaal in april

Ook wordt het zonniger en regent het minder vaak. De zonnebril komt dan weer goed van pas en midden op de dag kan je ongewende huid in de aprilzon gemakkelijk verbranden. Haal dus ook alvast maar wat zonnebrandcrème in huis.

Terrasweer met nog wel een jas aan. Foto: Louis Bonder.
Terrasweer met nog wel een jas aan. Foto: Louis Bonder.

Deze verwachting voor midden april is het meest waarschijnlijk scenario, maar er is ook een kleine kans dat de wind uit het westen blijft waaien. In dat geval zou het frisse en natte aprilweer aanhouden. Daar tegenover staat dat er ook kansen zijn dat de wind doordraait naar het zuiden tot zuidoosten. In dat scenario komt de 20 graden in zicht en kan het al een beetje zomers aandoen.

Normale tot vrij warme tweede helft van april

Voor de tweede helft van april zijn er sterke signalen voor normaal tot iets te warm weer. Bij eind april horen temperaturen van 14 graden in het noorden tot lokaal 18 in het zuiden. Zoals het er nu naar uit ziet keren de aangename lente-temperaturen in de tweede helft van april dus terug. De kans dat het af en toe 20 graden of meer wordt neemt daarbij toe.

Genieten in de zon op het terras. Foto: Henk Voermans.
Genieten in de zon op het terras. Foto: Henk Voermans.

We kunnen daarbij in de tweede helft van april de gebruikelijke hoeveelheid neerslag verwachten. In april, de gemiddeld droogste maand van het jaar, betekent dat weinig regen en vaak droog weer.

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black