Vorst bedreigt fruitbloesem komende dagen

29 maart 2022, 10:00

Vorst
IJslaagje om bloesemknop beschermt fruitboom tegen vorst. Foto: Ab Donker

Door het zonnige en zachte weer van de afgelopen tijd staan sommige fruitbomen al in bloei. Komende nachten neemt de kans op vorst flink toe doordat een noordenwind koudere lucht aanvoert en het in de nacht flink kan opklaren. Vrijdag tot en met zondag kan het regionaal 2 tot 4 graden vriezen en daarbij kan onbeschermde fruitbloesem schade oplopen.

Komende nacht kan de temperatuur in het midden en oosten lokaal net onder het vriespunt dalen, maar de nachten daarna verlopen helderder en daardoor ook kouder. In de periode van vrijdag tot en met zondag zal het op uitgebreide schaal tot vorst komen. Op veel plaatsen daalt de temperatuur naar -2 of -3 graden. Plaatselijk kan de temperatuur beneden -4 graden dalen en aan de grond is het nog enkele graden kouder.

Vooral kersen- en pruimenbloesem lopen gevaar

Door het zonnige en zachte weer van de afgelopen tijd hebben vooral kersen en pruimen al bloesem. Appels en peren lopen wat minder gevaar. Fruittelers met bloeiende fruitbomen krijgen dus te maken met extra drukke dagen. Door de bloesem met water te besproeien kan de temperatuur tot net onder het vriespunt dalen, maar kan voorkomen worden dat de temperatuur veel verder daalt en de bloesem kapotvriest. Lees hoe fruittelers hun bloesem beschermen.

Winters buitje

Ook overdag is het kouder dan gemiddeld deze tijd van het jaar met zo’n 8 graden. Een matige noordelijke wind maakt het voor het gevoel nog een aantal graden kouder. Wolkenvelden worden afgewisseld met zon, maar er is ook kans op een bui. Tijdens een enkele bui kan het wat hagelen en een klein beetje natte sneeuw is niet uitgesloten. Eind maart is het normaal 10-12 graden en in de eerste tien dagen van april wordt het gemiddeld 11 tot 14 graden. Het vooruitzicht naar volgende week laat een wisselvalliger weerbeeld zien. De kans op vorst neemt dan af en de middagtemperatuur stijgt naar 9 tot 12 graden.

Blijf op de hoogte van de vorst van de komende dagen en lees de laatste updates in ons weerbericht.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven