Teruglezen live-blog: code oranje vanwege ijzel

19 december 2022, 07:58

Gladheid
Vanaf eind van zondagmiddag gold code oranje vanwege ijzel. Het was spiegelglad. Foto: Adobe Stock / mikeosphoto

Vanuit het zuidwesten trok een regengebied over het land. Doordat de temperatuur van veel wegen nog onder het vriespunt lag werd het op grote schaal glad door ijzel. Hieronder kun je teruglezen hoe de gladheid ontstond.

7:55 geen waarschuwingen meer, einde live-blog

Het KNMI heeft inmiddels ook code geel beëindigd. Daarmee zijn niet alleen de gladheidsperikelen voorbij, maar ook het winterse weer. De temperatuur loopt vandaag alleen maar verder op en vanmiddag is het 7 tot 10 graden. Of de winter weer snel terugkeert lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

7:35 code oranje beëindigd, code geel in noorden en oosten

Code oranje is maandagochtend vroeg beëindigd. Deze gold tot ongeveer 06.00 uur in het noorden en oosten van het land. Volgens het KNMI kan het in de vroege ochtend plaatselijk nog wel glad zijn. Daarvoor geldt in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Limburg code geel.

Het verkeer kan last hebben van de plaatselijke gladheid, waarschuwt het KNMI. De komende uren loopt de temperatuur van het zuidwesten uit op en verdwijnt de gladheid.

Het KNMI kondigde code oranje zondag af voor het hele land. Bij code oranje waarschuwt het weerinstituut dat er "grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast". Mensen krijgen dan de oproep om zich voor te bereiden, bijvoorbeeld door binnen te blijven. (Bron: ANP)

7:25 Rijkswaterstaat: honderden meldingen van incidenten door gladheid

"Een kleine 500 meldingen" heeft Rijkswaterstaat sinds zondagavond binnengekregen van incidenten door gladheid, meldt een woordvoerder. Op een gemiddelde zondag - als het niet glad is - zijn het er tussen de 10 en 15. Het ging onder meer om eenzijdige ongevallen waarbij geen ander voertuig was betrokken, maar ook kop-staartbotsingen. "Ik heb veel beelden gezien van auto's die in de berm zijn beland."

Inmiddels zijn maandagochtend de temperaturen van de wegdekken in het land boven de 0 graden, aldus de woordvoerder. "Maar het is altijd goed als mensen nog even alert zijn." In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Limburg geldt nog code geel.

Sinds zondagmiddag heeft Rijkswaterstaat wegens de gladheid ruim 13 miljoen kilo zout gestrooid. De strooiwagens reden tijdens deze werkzaamheden zo'n 140.000 kilometer. Dit is de grootste strooiactie van het jaar, zegt de woordvoerder. In totaal heeft Rijkswaterstaat dit jaar bijna 32 miljoen kilo zout gestrooid.

23:50 Live-blog gepauzeerd

De gladheid is op veel plaatsen nog niet voorbij. In Zeeland stijgt de temperatuur nu flink en in de loop van de nacht zal de ijzel in het hele land verdwijnen. Tot die tijd is het raadzaam om goed op te passen.

22:55 Noorden ook spekglad

De ijzel heeft het noorden bereikt en is daarmee grootschaliger dan de ijzel van afgelopen donderdag. Toen bleef het de dag daarna ook lang glad. Komende nacht zal de gladheid langzaam verdwijnen.

22:30 Met ijs bedekte wereld

Bij Nijmegen gaat het hard met de ijzel. Struiken en auto's hebben in korte tijd zelfs ijspegels van een centimeter lang gekregen. Meerdere auto's zijn van de weg gegaan.

IJspegels aan de struiken in Nijmegen door ijzel.
IJspegels aan de struiken in Nijmegen door ijzel.

22:10 Gladheid en ongevallen in het oosten

Met ijzel bedekte wegen in het oosten. Afgelopen uur veel meldingen van ongevallen in de Randstad en Brabant. Nu ook in Flevoland en Gelderland.

21:40 IJsplak op auto's

In Woudenberg zit een flinke laag ijs op de auto's. Ook op de stoep ligt ijs, maar het zit niet heel erg vast. De temperatuur ligt rond het vriespunt.

Met ijs bedekte auto in Woudenberg
Met ijs bedekte auto in Woudenberg

21:20 Code oranje in het zuidwesten verlengd

Code oranje is voor Zeeland en Zuid-Holland verlengd tot 23:00 uur. De temperatuur van het wegdek stijgt maar langzaam en er gebeuren nog steeds ongelukken, soms meerdere tegelijk.

21:10 Ongevallen rond Amsterdam

Op de A4 en de A9 bij Amsterdam worden meerdere ongevallen gemeld. Vooral het asfalt van snelwegen kan bij ijzel snel glad worden.

In Westerpark zijn auto's wel bedekt met ijzel, maar het zit niet heel vast en je kunt merken dat de temperatuur stijgt.

IJzel in Amsterdam
IJzel in Amsterdam

20:55 Gladheid in het midden van het land

In Houten zijn de gestrooide fietspaden mooi stroef, maar de stoep daarnaast is gladjes.

Regen en ijzel in Houten
Regen en ijzel in Houten

20:30 Even kijken of het glad is

De ijzel is makkelijk te verwarren gewone regen. Deze bikkel test het zelf. Gelukkig liep het goed af. Maar als je nu de weg op gaat, kan het heel anders eindigen. Pas goed op jezelf.

20:15 Oppassen geblazen in de Randstad

Het regengebied heeft zich uitgebreid naar de Randstad en delen van Brabant. Daar moet je de komende uren niet de weg op gaan. Ondanks dat er gestrooid is kan het door ijzel in korte tijd glad worden. Hieronder nog een keer het radarbeeld.

19:55 Ongevallen rond Rotterdam

Rond Rotterdam ongevallen op de A15 en de A4. De boodschap van Rijkswaterstaat is helder.

19:35 Ruim 1 miljoen kilo zout

Zondag rond 17:50 uur heeft Rijkswaterstaat al 1.061.623 kilo zout gestrooid en daarbij ruim 14.000 kilometer gereden. Daarmee staat de teller dit winterseizoen op ruim 19 miljoen kilo zout en ruim 300.000 gereden kilometers. (Bron ANP)

19:15 Strooidiensten de weg op

Ter bestrijding van de ijzel zijn de strooiwagens in Zeeland massaal de weg op. Ook in andere delen van het land wordt gestrooid, maar dan preventief. Dat is strooien voordat ijzel ontstaat.

Strooien in Zeeland ter bestrijding van ijzel
Strooien in Zeeland ter bestrijding van ijzel

19:00 Ongelukken door ijzel

In Zeeland heeft de ijzel geleid tot meerdere ongelukken. De komende uren kan het erg glad zijn en de ijzel breidt uit naar Zuid-Holland en Brabant.

18:30 Regen in Zeeland

In Zeeland valt op steeds meer plaatsen lichte regen. De meeste wegen zijn nog bevroren, dus let de komende uren goed op.

17:45 spekglad

Dit is vanavond ook bij ons mogelijk

17:10 IJzel in België

Het westen van België heeft al te maken met het regengebied. Aan de westkust wordt volop regen gemeld bij een temperatuur van ruim een graad onder nul. Het is daar één ijsvloer.

Regen in het westen van België
Regen in het westen van België

16:20 Strooien voordat de regen komt

Als er kans is op ijzel kun je niet wachten met strooien tot de ijzel ontstaat. Dan zit het vast. De strooidiensten waren er vandaag druk mee.

Code oranje is uitgegeven voor het hele land. Hier zie je wanneer de ergste gladheid wordt verwacht.
Code oranje is uitgegeven voor het hele land. Hier zie je wanneer de ergste gladheid wordt verwacht.

Na een koude periode volgt later vandaag een dooiaanval en deze overgang gaat gepaard met een grote kans op gladheid. De bewolking neemt toe op nadering van een regenzone die aan het einde van de middag als eerste Zeeland bereikt. De regen trekt vervolgens traag verder over het land in noordoostelijke richting. Na een koude periode zit de vorst nog in de grond en vooral tijdens de eerste uren met regenval kan het verraderlijk glad worden. Ook bij lichte regenval kunnen de waterdruppels die vallen op een nog bevroren ondergrond voor een dun laagje ijs zorgen.

Lees ook: wanneer is het glad op de weg

Code oranje in het hele land vanwege ijzel

Vanwege de gladheid die later vanmiddag, vanavond en aan het begin van de nacht kan ontstaan is voor het hele land code oranje uitgegeven. De waarschuwing geldt als eerste voor Zeeland en start om 17:00 uur. Daarna volgen in twee fases de overige provincies. Om 2:00 's nachts lopen de waarschuwingen af en de verwachting is dat de gladheid dan verdwenen is.

Wanneer wordt code oranje uitgegeven?

Check de actuele weerwaarschuwingen op deze pagina: waarschuwingen Nederland

IJzel moeilijk te bestrijden met strooizout

Op doorgaande wegen en op strooiroutes is voldoende zout aanwezig om de eerste ijzel op te vangen. Vooral in woonwijken, op wegen buiten de gebruikelijke strooiroutes en op stoepen kan het spekglad worden door ijzel. Als het ijslaagje eenmaal is gevormd, is dit moeilijk te bestrijden met strooizout. Daarom kan de gladheid enkele uren aanhouden.

Zondag rond 13.00 uur heeft Rijkswaterstaat al bijna 600.000 kilo zout gestrooid en daarbij bijna 7900 kilometer gereden. Daarmee staat de teller dit winterseizoen op bijna 19 miljoen kilo zout en bijna 300.000 gereden kilometers (bron: ANP).

Gladheid verdwijnt in de loop van de nacht

Vanuit het zuidwesten stroomt tegelijkertijd ook zachtere lucht over ons land uit. De temperatuur van de lucht, maar ook van de bodem en het wegdek loopt hierdoor geleidelijk op. Aan het einde van de avond verdwijnt de gladheid al geleidelijk in het zuidwesten van het land. Tijdens de eerste uren van de nacht naar maandag verdwijnt de gladheid op meer plaatsen. Als het een tijdje minder intensief regent of tussendoor zelfs even droog wordt kan de temperatuur tijdelijk wel naar beneden worden getrokken. Het kan dan plaatselijk opnieuw glad worden.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven