Neerslagtekort momenteel nog groter dan in heel 2018

06 september 2022, 13:15

Droogte
Droogte in 2022. Foto: Willy Bonnink-Naves

De huidige droogte is nog groter dan op het droogste moment in 2018. Alleen in een viertal jaren was het nog droger dan nu, voor het laatst was dat in 1976. Het buiige weer geeft komende tijd wat verlichting, maar ook niet meer dan dat. Als komende tijd op veel plaatsen 20 tot 30 mm valt, blijft het neerslagtekort groter dan in de 5% droogste jaren. Door regen in Duitsland en Zwitserland kan het water in de Rijn iets stijgen, dat staat nog steeds lager dan normaal.

De afgelopen dagen bereikte het neerslagtekort een hoogtepunt en momenteel is het zelfs nog droger dan op het droogste moment in 2018. Toen bedroeg het neerslagtekort zo’n 307 mm. Nu is het neerslagtekort tijdelijk gestegen naar 318 mm.

NerIn het oosten van Utrecht en delen van Friesland en Groningen is het met een tekort van 210 tot 240 mm het minst droog. Op veel andere plaatsen is het neerslagtekort veel meer dan 300-330 mm. De neerslag van de afgelopen nacht is daarin nog niet verwerkt. In delen van Brabant, Zeeland en Zuid-Holland viel 10 tot 20 mm regen en op een enkele plek viel met 35 mm een behoorlijke hoeveelheid.

Neerslagtekort daalt beneden 300 mm

Deze week worden flink wat buien verwacht en dat is goed voor de natuur. Door toeval passeren de eerste dagen veel buien ons land tijdens de nachtelijke uren. Overdag valt de neerslag hierdoor mee. De extreme droogte wordt hierdoor alleen wat getemperd. Veel berekeningen komen tot en met het weekend met 20 tot 30 mm regen. Door het buiige karakter van de neerslag zal de hoeveelheid regen wel verschillen en kunnen makkelijk afwijking naar boven én naar beneden ontstaan.

Het neerslagtekort, wat een gemiddelde is over 13 stations, zal wel dalen en onder een tekort van 300 mm uitkomen. We gaan dan richting 290 mm. Maar ook als het wat vaker regent blijft 2022 tot de top vijf droogste jaren behoren. Daarvoor moet het neerslagtekort groter dan 270 mm blijven.

Vanwege lage waterstand zijn bij Wijk bij Duurstede veel boten uit het water gehaald. Foto: Jaco van Wezel
Vanwege lage waterstand zijn bij Wijk bij Duurstede veel boten uit het water gehaald. Foto: Jaco van Wezel

Rivierstand kan licht stijgen

Het water in de rivieren is nog steeds laag. In de Rijn, Waal en IJssel is sprake van een verlaagde waterstand. Bij Lobith staat het water 699 cm boven NAP. Halverwege augustus stond de Rijn op dit punt met zo’n 635 cm nog lager. De buien die daarna in het aanvoergebied in Duitsland en de Alpen vielen zorgden voor een snelle stijging naar 714 cm. Ook daarmee stond het water laag, 720 tot 1175 cm boven NAP is namelijk normaal. De afgelopen tijd waren er buien in Zwitserland en in het zuiden van Duitsland en ook komende week blijft het wisselvallig. Hierdoor kan het water bij Lobith licht stijgen.

De grondwaterstand is de afgelopen weken op veel plaatsen verder gedaald. Vooral de gebieden met zand als ondergrond hebben veel last van een lage grondwaterstand, maar ook gebieden waar de hoeveelheid grondwater afhankelijk is van de aanvoer van rivieren. Veel peilbuizen meten een grondwaterpeil dat slechts in 10% of nog minder van de historische metingen voorkwam.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven