Droogteseizoen begint nat met overlast voor boeren

29 maart 2024, 07:34

Droogte
Ondergelopen weilanden door regenval. Foto: ANP / Jeffrey Groenweg.

Het droogteseizoen, dat op 1 april officieel begint en op 30 september eindigt, begint nat. Het grondwater staat door de natte herfst en winter op een aantal plekken erg hoog en dat veroorzaakt nog overlast.

Vooral voor boeren die hun land willen bewerken, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de eerste droogtemonitor van dit jaar. Op veel akkers staat water en de grond is zo drassig dat ze er niet met zware landbouwmachines op kunnen rijden. Dat geeft ook problemen in boomgaarden.

Water stroomt waar het de afgelopen tijd niet stroomde

Natuurgebieden zijn natter dan ze in jaren zijn geweest, aldus de waterbeheerders. Sprengen en beken waar in de afgelopen veel drogere jaren geen water meer doorheen stroomde, hebben nu weer water. Op sommige plaatsen zijn beken tientallen meters breed geworden.

De terreinbeheerders hopen dat water zo goed mogelijk vast te houden voor als er weer een droge periode komt. Waterschap Scheldestromen heeft in veengebieden vast pompen geplaatst, die bij droogte ingezet worden. Veen gaat oxideren als het droog wordt en daardoor klinkt de bodem in. Dat kan voor verzakkingen zorgen. Veenoxidatie is onomkeerbaar.

Veel aanvoer van water door rivieren

De afvoer van de rivieren was in de afgelopen maanden ook structureel hoger dan anders, doordat het in de stroomgebieden van de rivieren ook heel veel regende. In gebieden die afhankelijk zijn water uit de rivieren voor de landbouw, natuur en drinkwater is de situatie daarom gunstig. Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn gestart met het vasthouden van het overvloedige zoetwater voor drogere tijden. Van een neerslagtekort of verzilting van zoetwater is voorlopig geen sprake zeggen de waterbeheerders.

Of het de komende zo nat blijft of gaat opdrogen lees je in ons weerbericht Nederland.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven