Abnormaal zomerse temperaturen in Spanje

26 januari 2024, 13:50

Records
Afgelopen december was het in Valencia ook al uitzonderlijk warm. Foto: ANP/EPA/Ana Escoba

In Spanje leek het donderdag bijna zomer met in sommige regio's temperaturen van bijna 30 graden. Op bijna 400 weerstations in het land werd het minimaal 20 graden. Het Spaanse nationale weerinstituut noemt de waarden "uitzonderlijk" voor de tijd van het jaar.

In Valencia, in het oosten, tikte het kwik 29,5 graden aan. Murcia registreerde in het zuidoosten 28,5 graden en in het zuidelijke Malaga werd het 27,8 graden. Dit soort temperaturen komen normaal gesproken voor in juni, en niet in januari.

Angst voor droogte neemt toe

De warmte werd veroorzaakt door een krachtig hogedrukgebied boven de Middellandse Zee waarbij zeer warme lucht vanaf de Sahara werd aangevoerd. Zomerse waarden in de Spaanse winter komen wel eens voor, maar temperaturen richting de 30 graden zijn zeer ongebruikelijk.

In Spanje maakt men zich nu al zorgen over de droogte voor het komende jaar. Normaal gesproken zijn juist de wintermaanden de maanden waarbij de meeste regen valt in het land. Het is nu al een langere tijd droog en voorlopig staat er ook geen neerslag op het programma. In combinatie met de hoge temperaturen die er nu al zijn is dit een dramatische start voordat de echte droogteperiode van start gaat. De overheid heeft inmiddels een limiet van 200 liter water per persoon per dag ingesteld. Richting de zomermaanden kan de waterconsumptie verder worden beperkt als de toestand niet verbetert.

Ook in december werden er in Spanje abnormaal hoge temperaturen waargenomen. Toen tikte de thermometer in Malaga 29,9 graden aan, een landelijk record voor de laatste maand van het jaar.

Blijft het zo warm?

De komende periode blijft het warm winterweer in het land, maar van zomerse temperaturen is geen sprake warm. Op veel plekken schommelt de temperatuur deze dagen rond een graad of 20. Dat is een stuk zachter dan normaal voor de tijd van het jaar, maar uitzonderlijk is het niet. Neerslag staat niet op het programma. Alle details over het weer voor Spanje de komende tijd lees je hier.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven