Stevige onweersbuien en een warmterecord

19 mei 2022, 19:05

Zware onweersbui in Heijen, Limburg. Foto: Rinus de Jong.

Niet eerder was het op 19 mei in ons land zo warm als vandaag in Maastricht. Het werd daar 31,3 graden. Het vorige datum-warmterecord over alle stations was 30,4 graden. Deze waarde werd gemeten in Twente in 1953. Ook trokken vanmiddag van zuidwest naar noordoost zware onweersbuien over ons land.

In De Bilt werd het maximaal 23 graden. Daar kwam het niet tot een record. Dit staat op 27,5 graden en is gemeten in 1953.

Maximumtemperatuur 19 mei 2022. Bron: Weeronline.
Maximumtemperatuur 19 mei 2022. Bron: Weeronline.

Zware onweersbuien trokken vanmiddag over het land

Van zuidwest naar noordoost trokken deze middag stevige onweersbuien over het land. Er zijn in Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Twente zware windstoten van 75-90 km/uur gemeten op grote schaal. En lokaal van 100 km/uur of meer. Eindhoven mat zelfs 111 km/uur. 

Verder is regionaal een flinke hoeveelheid regen gevallen, vooral in het oosten van Zuid-Holland, in de provincie Utrecht en in het westen van Brabant, maar ook in delen van Gelderland en Friesland viel met 20-30 mm veel regen. In 's Gravendeel viel met 48 mm het meeste. Normaal valt daar in een hele maand zo'n 60 mm. 

Groene lucht bij onweersbui. Foto: Jordi Belder.
Groene lucht bij onweersbui. Foto: Jordi Belder.

Er waren vandaag ook veel meldingen van blikseminslagen.

Blikseminslag Apeldoorn. Foto: Daan Koop.
Blikseminslag Apeldoorn. Foto: Daan Koop.

Schademeldingen

Op verschillende plaatsen in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg hebben zeer zware windstoten en (mogelijke) valwinden wateroverlast en stormschade veroorzaakt. Daarbij gaat het onder meer om overlast door omgevallen bomen en brand door blikseminslag.

In de omgeving van Eindhoven en Helmond in Zuidoost-Brabant zijn tientallen meldingen binnengekomen van beschadigde auto's door omgewaaide bomen en takken. In Midden- en West-Brabant zijn er ruim tien meldingen binnengekomen van wateroverlast in woningen en winkels. In Woudrichem stond het rieten dak van een woning in brand. Vermoedelijk is de brand ontstaan na een blikseminslag maar dat wordt nog onderzocht. Er zijn geen gewonden gevallen.

Ook in Nijmegen en Erlecom in Zuid-Gelderland is er bij twee woningen brand uitgebroken door blikseminslagen. Daarbij zijn er geen gewonden gevallen. Daarnaast kwamen er tientallen meldingen binnen van wateroverlast bij woningen. (Bron: ANP)

Schade door windstoten in Wageningen. Foto: Jeroen Elferink.
Schade door windstoten in Wageningen. Foto: Jeroen Elferink.

Door het noodweer zijn donderdag ook problemen op het spoor ontstaan. Uit meerdere plaatsen in het land kunnen reizigers tijdelijk niet of later dan gepland weg, omdat er geen of minder treinen rijden dan normaal. De problemen worden onder meer veroorzaakt door storingen, omdat kabels zijn doorgebrand door blikseminslag en door beschadigingen aan het spoor door omgevallen bomen die daar ook nog eens weggehaald moeten worden, meldt ProRail donderdag. (Bron: ANP).

Komende dagen lagere temperaturen 

Morgen trekken in de middag opnieuw stevige regen- en onweersbuien over het land. Vooral in het zuiden, zuidoosten en oosten is kans op noodweer, dat waarschijnlijk zwaarder is en mogelijk ook grootschaliger dan het noodweer wat we vandaag lokaal zagen. De temperatuur is met 19 tot 24 graden lager dan vandaag en de voorgaande dagen. Op grote schaal valt veel regen wat goed is voor de droogte-situatie. In het noorden zijn de neerslaghoeveelheden beperkter.

In het weekend wisselen zon, wolken en een paar buien elkaar af. De middagtemperatuur daalt naar 17 tot 21 graden op zaterdag, maar dit zijn hele gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Zondag wordt het 19 tot 24 graden.

Lees alle details in weerbericht Nederland.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black