Vrijdag veel regen op grote schaal en noodweer in het zuidoosten

19 mei 2022, 11:32

Door de gestage regenval zal de droogte op grote schaal verlicht worden. Foto: Jos Hebben.

Vrijdag krijgt ons land met veel regenwater te maken en dit verlicht de droogte op grote schaal. In het zuidoosten van het land komen zware buien tot ontwikkeling. Lees in dit artikel wat we vrijdag precies kunnen verwachten.

De afgelopen tijd was het kurkdroog in ons land en de effecten daarvan werden steeds meer zichtbaar. Vrijdag komt er eindelijk verlichting van de droogte en op veel plaatsen in het land gaat het een tijd (flink) regenen.

Ook deze donderdag trekt een aantal stevige buien over het land.

In de ochtend bereikt een regengebied het zuiden van het land. Vooral in het westen en midden regent het tijdens de middag een tijd gestaag door. Door de regen van donderdag is de bodem al iets verzacht, waardoor het water makkelijker opgenomen kan worden. Toch zal het tijdens een periode met intensieve regen lokaal nog wel tot wateroverlast kunnen komen. De bodem slaat bovendien dicht door de zware regenval. De sloten en watergangen worden door de regen wel weer aangevuld. Dat is goed nieuws voor de natuur en de boeren!

Vrijdagmiddag is vooral in het zuiden, midden en oosten kans op noodweer.
Vrijdagmiddag is vooral in het zuiden, midden en oosten kans op noodweer.

Kans op noodweer

Tijdens de middag krijgen het zuiden, midden en oosten te maken met een aantal stevige buien. Daarbij is kans op zwaar onweer, grote hagelstenen en lokaal zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur. Deze stortbuien produceren ook veel regenwater in korte tijd en hierdoor moet ook rekening worden gehouden met wateroverlast en straten die tijdelijk blank komen te staan. Houd de regenradar in de gaten om te zien waar de buien ontstaan.

Schade door de harde wind

Bij de zwaarste buien kan vooral de wind behoorlijk wat schade aanrichten. Er zijn zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur mogelijk. Goed ontwikkelde buien kunnen zelfs een valwind of een windhoos veroorzaken. De kans op een windhoos is klein, maar niet helemaal uitgesloten.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black