Eerste officiële storm van 2020 een feit

09 februari 2020, 10:08

Stormschade-door-storm-en-zeer-zware-windstoten-1280x600
Stormschade-door-storm-en-zeer-zware-windstoten-1280x600

De eerste storm van 2020 is nu al officieel een feit! Op Texel werd van 9:10 – 10:00 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg 103 km/uur en werd ook geregistreerd op Texel. Komende uren zwelt storm Ciara verder aan. Er is kans op zware storm en windstoten tot 130 km/uur. In het hele land kan stormschade ontstaan.

Vooral tijdens de passage van een buienlijn kan de wind vanavond bijzonder hard uithalen. Tot diep in het binnenland is kans op zeer zware windstoten van 130 km/uur. Aan zee pakken de windstoten lokaal nog wat zwaarder uit. Deze rukwinden komen bovenop de (zware) storm. In de kustgebieden is niet alleen tijdens de buienlijn, maar ook daarvoor al grote kans op stormschade door zeer zware windstoten. Na de passage van de buienlijn luwt de storm direct. Het waait dan nog wel stormachtig, met windkracht 8.

Landinwaarts is de windkracht voor de buienlijn uit 7 Bft. met windstoten van 80-100 km/uur. Tijdens de passage van de buienlijn haalt de wind ineens heel hard uit met windstoten tot circa 130 km/uur. Juist deze plotselinge snelheidstoename zal veel schade veroorzaken. Denk hierbij aan het omwaaien van bomen, schuttingen en wegwaaien van dakpannen. Ook grote schade aan gebouwen is mogelijk. Nadat de buienlijn is gepasseerd luwt de wind. Dit gebeurt rond middernacht als laatste in Limburg.

Blijf op de hoogte via ons live-blog.

storm-scheveningen-zee-anp-1280x600
storm-scheveningen-zee-anp-1280x600

Definities van storm en zware storm

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

Windstoten kunnen nog veel zwaarder uitvallen, maar worden door het tijdelijke karakter niet meegenomen bij het vaststellen van storm.

Lees meer: De definities van storm en zware windstoten

Vorige storm was in december

De storm van vandaag is niet de eerste van deze winter. Op 15 december werd op Vlieland namelijk een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. Daarvoor kwam het op 10 augustus tot storm. Die dag stortte het dak van het AZ-stadion deels in. De eerste storm van 2019 vond plaats op 10 maart 2019. In de winter daarvoor had het niet gestormd. Een winter zonder storm is zeldzamer dan een herfst zonder storm. Hoe dat zit, lees je hier! Afgelopen herfst was al het tweede jaar op rij zonder herfststorm.

Foto: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black