Komen zware stormen het vaakst in de herfst voor?

02 november 2023, 11:30

Storm
Stevige noordwester op het strand van Texel. Foto: Adobe Stock / Erik_AJV

In de herfst denken we vaak aan regenachtig weer met ook veel wind. In dit artikel lees je of zware stormen echt het vaakst in de herfst voorkomen of dat andere perioden in het jaar met de eer aan de haal gaan.

Stormen, ze komen meestal een aantal keer per jaar voor. Toch lijkt het voor het gevoel alsof het vaker in de herfst stormt. Van de 68 zware stormen, stormen van tenminste windkracht 10, die ooit zijn gemeten in Nederland kwamen er 21 voor in de herfstmaanden september tot en met november.

Alle zware stormen in Nederland sinds 1910. Foto: Kees Jak
Alle zware stormen in Nederland sinds 1910. Foto: Kees Jak

De wintermaanden december, januari en februari tellen maar liefst 33 zware of zeer zware stormen, veel meer dan in de herfst dus! Januari is de stormmaand bij uitstek met in totaal elf zware stormen van windkracht 10. Tellen we daar de zeer zware stormen bij (windkracht 11), dan komt het aantal stormen van tenminste windkracht 10 uit op vijftien. Dat is bijna net zoveel als in de gehele herfst.

Dat het juist in de winter zo vaak en hevig stormt komt door het grote verschil in temperatuur tussen de Noordpool en de evenaar. Hoe groter het temperatuurverschil tussen het noordelijk poolgebied en de (sub)tropen hoe zwaarder de stormen. Het verschil is het grootst in het winterhalfjaar als het op de Noordpool permanent nacht en ijskoud is. In de herfstmaanden is het verschil tussen noord en zuid nog niet zo groot.

Storm loodsboot. Foto: Piet Grim
Storm loodsboot. Foto: Piet Grim

Storm in de lente en zomer

Zo vaak als het in de winter stormt, zo weinig stormen komen in de lente en zomer voor. De lente telt tien zware of zeer zware stormen. In de zomer is slechts vier keer windkracht 10 of hoger gemeten, de laatste zeer zware storm was storm Poly op 5 juli 2023. In juni kwamen zelfs helemaal geen zware of zeer zware stormen voor!

De zwaarste stormen ooit

Je zou misschien denken dat de zwaarste storm ooit in de stormrijke wintermaanden plaatsvond, maar niets is minder waar! De zwaarste storm die ons land in het verleden trof was juist in september. Op 7 september 1944 noteerde Vlissingen een uurgemiddelde windsnelheid van 122 km/uur en dat komt overeen met orkaankracht, windkracht 12. Ook op 6 november 1921, op 28/29 december en op 2/3 januari 1976 ging het flink tekeer met een uurgemiddelde windsnelheid van 115 km/uur. Dat is net geen windkracht 12. Ook zeer zware storm Poly werd niet in de stormrijke wintermaanden genoteerd.

Dit zijn de zwaarste stormen uit de Nederlandse geschiedenis. Bron: Weeronline.
Dit zijn de zwaarste stormen uit de Nederlandse geschiedenis. Bron: Weeronline.

Voor zomerstorm Poly beleefden we op 18 februari 2022 ook een zware storm. Toen trok storm Eunice over ons land. Eunice, vormde samen met Dudley en Franklin een drielingstorm. De voorgaande zware storm was Ciara, die op 9 februari 2020 huis hield in ons land. Dit was de eerste keer dat een storm een naam kreeg. Lees meer over de naamgeving van stormen.

Conclusie

De conclusie die we dus kunnen trekken is dat het niet vaker stormt in de herfst, maar juist in de eerste maand van het nieuwe jaar. Januari is stormmaand bij uitstek!

Weten of het binnenkort gaat stormen? Lees dan ons weerbericht.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven