Teruglezen: Ciara trok als zware storm over het land

10 februari 2020, 18:55

Storm-Ciara-zeer-zware-windstoten-en-code-oranje-e1581072810137
Storm-Ciara-zeer-zware-windstoten-en-code-oranje-e1581072810137

Storm Ciara trok als officiële zware storm over het land. Vanwege de (zeer) zware windstoten werd code oranje gegeven. In grote delen van het land kwamen tijdens de passage van een buienlijn in de avond zware windstoten voor van 90-100 km/uur. In de kustprovincies waren windstoten van 110 km/uur en in het Waddengebied waren de windstoten met 120-129 km/uur in de middag het zwaarst. In de tweede helft van de avond werd code oranje geleidelijk ingetrokken, in Limburg pas aan het begin van de nacht. De hele nacht en ook maandag overdag waait het hard met windstoten van 75-100 km/uur.

Live-updates teruglezen over de storm

De laatste zware buien zijn verdwenen en daarmee ook de kans op zeer zware windstoten in het zuidoosten.

2020_02_09_zwaarste-windstoten
2020_02_09_zwaarste-windstoten

De zwaarste windstoten (km/uur)

2020_02_09_hoogste-windsnelheid
2020_02_09_hoogste-windsnelheid

De hoogste windsnelheid (Bft.)

23:35 Code oranje bijna voorbij

Alleen in Limburg geldt nog code oranje. In de rest van het land alleen een waarschuwing voor zware windstoten van 75-100 km/uur.

code-oranje-2
code-oranje-2

22:40 Bewoners door wind geraakte portiekflat moeten elders logeren

De bewoners van een veertigtal flatwoningen in Rotterdam moeten de komende nacht elders doorbrengen. Ze moesten hun huis uit omdat door de storm een stuk van het dak van de portiekflat is losgewaaid. Het gaat om een stuk dakbedekking van ongeveer 20 vierkante meter. Dat is er door de harde wind vanaf geslagen, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.

Het houten dak ligt er nog op, maar het bitumen en de isolatie is er afgewaaid en de regen komt in de woningen terecht.

De mensen zijn elders opgevangen, een aantal in een hotel, een aantal logeert bij familie en vrienden. Voordat het dak gerepareerd kan worden moet eerst de wind gaan liggen, zo zegt de woordvoerder. “Pas daarna kan het pand wind- en waterdicht worden gemaakt. En dat kan wel een of twee dagen duren, afhankelijk van het weer.”

Bron: ANP

22:30 Alleen zuiden en zuidoosten nog code oranje

code-oranje-1
code-oranje-1

22:25 Schade nog niet hersteld

De wind neemt in delen van het land af, maar voor sommigen begint het werk nu pas.

21:56 Code oranje in noorden voorbij!

code-oranje
code-oranje

21:50 Verzekeraar Interpolis kreeg al ruim 600 meldingen stormschade

Verzekeraar Interpolis heeft het zondag druk met schademeldingen door de zuidwesterstorm Ciara. Tot ongeveer 21.30 uur had het bedrijf zeshonderd meldingen binnen van stormschade, vooral over woonhuizen. De verzekeraar verwacht dat het aantal schademeldingen zondagavond en maandag nog zal stijgen. “Het is alle hens aan dek op dit moment”, aldus de verzekeraar al eerder op de dag.

ANP-406014008
ANP-406014008

Winkelpui waait uit winkelcentrum in Hoogezand. Foto: ANP

Het bedrijf roept mensen op om zoveel mogelijk schades online te melden en adviseert “zodra het weer rustiger is losliggende takken en dakpannen op te ruimen, zodat die niet voor meer schade gaat zorgen”.

Maandag heeft het bedrijf extra mensen klaarzitten om de meldingen te verwerken.

Bron: ANP

21:40 Wind geleidelijk minder heftig

De zware windstoten zijn zeker nog niet verdwenen, maar de zeer zware windstoten verdwijnen geleidelijk. Nu bij Vlissingen nog wel 118 km/uur, maar op veel andere plaatsen 70-90 km/uur.

20:50 Zo trok de buienlijn over Hoofddorp

20:40 Zeer zware windstoten in het binnenland

In Eelde zijn de windstoten toegenomen naar 103 km/uur. Ook op andere plaatsen komen zeer zware windstoten voor. Bij Lelystad was een windstoot van 106 km/uur.

20:30 Heftig weer tijdens buienlijn

20:15 Windstoten heftiger

De gemiddelde windsnelheid neemt nu iets af. In de laatste meting is geen sprake van stormkracht. Wel zijn er (zeer) zware windstoten en deze nemen in de Randstad nu toe. Hierdoor kun je verrast worden door de windstoten.

20:10 Stormschade België

Ook bij de zuiderburen leidt Ciara tot stormschade en geldt code oranje. Ten zuidoosten van Brussel kwam een boom op de snelweg terecht.

ANP-406009504
ANP-406009504

Foto: EPA

20:05 Storm noordwestkust voorbij

De NS verwacht dat het treinverkeer maandag nog last heeft van de problemen die de storm zondag veroorzaakt. Omdat de storm zondag tegen 20.00 uur nog niet is gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend kan worden hersteld, zo meldt de NS. Wat de precieze impact is voor het treinverkeer maandagochtend, is niet in te schatten.

NS adviseert reizigers van te voren de reismogelijkheden te checken en kort voor vertrek de actuele informatie op de reisplanner te raadplegen.

Ook het wegverkeer kan maandag nog hinder ondervinden. De ANWB waarschuwt voor een zware ochtendspits maandag vanwege de harde windstoten.

Bron: ANP

20:00 Storm noordwestkust voorbij

De veerdienst van TESO vanaf Texel gaat rond 19.30 uur weer varen, zo meldt de rederij. De dienst tussen Texel en Helder was sinds zondagmiddag gestremd wegens de storm Ciara. andere veerdiensten zijn nog steeds uit de vaart. Bron: ANP

De storm is in het noordwesten gaan liggen. Wel staat er nog een stormachtige wind (windkracht 8) en zijn er zware windstoten van 80 tot 100 km/uur. De wind kan komende nacht tijdelijk nog wel stormkracht bereiken.

19:55 Veertig woningen ontruimd vanwege losgeraakt stuk dak Rotterdam

Doordat een stuk dak is losgewaaid van een aantal huizen in de Jonker Franssenstraat in Rotterdam heeft de veiligheidsregio de bewoners van 40 huizen ontruimd. De bewoners worden elders opgevangen, zo meldt de Veiligheidsregio Rotterdam. Tramverkeer en overig verkeer is stilgelegd, aldus de veiligheidsregio.

Het dak ligt los van een aantal van de portiekwoningen. Het is niet weggewaaid, maar ligt wel los. De brandweer onderzoekt de constructie van een aantal woningen.

Bron: ANP

19:45 240 vluchten geannuleerd van en naar Schiphol

Als gevolg van de storm Ciara zijn 240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Eerder op de dag waren dat er nog 120, maar volgens een woordvoerder van de luchthaven is het aantal geschrapte vluchten de afgelopen uren flink toegenomen.

Naar verwachting komen er in de loop van de avond nog wel wat annuleringen bij, aldus de zegsman. De vluchten die wel gaan, zijn mogelijk vertraagd. De extra reistijd ligt gemiddeld tussen een half uur en drie kwartier.

Wat opvalt is volgens de woordvoerder dat veel vluchten van en naar Groot-Brittannië niet doorgaan. “Daar heeft de storm ook veel impact op het vliegverkeer.” Verder betreft het vooral Europese vluchten. Een aantal vliegtuigen moest een doorstart maken vanwege de harde wind. “Dat gebeurt vaker met dit weer.”

Bron: ANP

19:20 Weggewaaid dak

Dat je dak wegwaait is op zich al erg, maar dat daarna een serie felle buien volgen is natuurlijk helemaal naar.

19:10 Bussen die de trein vervangen zijn stil gelegd

De NS rijdt als gevolg van de storm niet meer met bussen in de regio Leiden. Die waren ingezet omdat het treinverkeer stil ligt door werkzaamheden. Dit besluit volgt na een advies van de ANWB om niet meer de weg op te gaan, meldt de NS.

“Dat betekent dat Leiden op dit moment niet bereikbaar is met trein of treinvervangende bussen.” De NS adviseert mensen de reis uit te stellen. “Omdat de storm voorlopig nog aanhoudt, weten we niet wanneer de bussen weer kunnen gaan rijden.”

Bron: ANP

18:55 Pas op voor de buienlijn in het noordwesten

Op deze buienlijn kan de wind ongenadig hard uithalen. Vooral in het binnenland, waar de wind iets af lijkt te nemen, kun je worden overvallen door de wind. Er kunnen windstoten van 120-130 km/uur voorkomen.

felle-buienlijn
felle-buienlijn

18:50 Dit kunnen zeer zware windstoten doen met een gebouw

Vanmiddag is een deel van een gebouw in IJmuiden bezweken onder de druk van de zeer zware windstoten.

Schade-IJmuiden-Ada-Leenheer
Schade-IJmuiden-Ada-Leenheer

Foto: Ada Leenheer

18:45 Telefoons landelijke meldkamer staan roodgloeiend door storm

De telefoons bij de landelijke meldkamer staan roodgloeiend door de storm die momenteel over ons land raast. Bellen er normaal gesproken op een zondag zo’n honderd mensen per kwartier naar 112, nu zijn dat er rond de driehonderd, zegt een woordvoerder van de politie. “Dit aantal loopt gestaag op, want de verwachting is dat de storm rond 19.00 uur op zijn sterkst is.”

De landelijke eenheid roept op bij stormschade niet naar 112 te bellen als er geen sprake is van acuut gevaar, omdat het nummer beschikbaar moet blijven “voor als elke seconde telt”. Het nummer 0900-8844 is voor politiezaken die minder dringend zijn en als er sprake is van schade die geen gevaar oplevert voor anderen, kunnen mensen volgens de politiewoordvoerder het beste de gemeente bellen.

Het Operationeel Centrum van de politie-eenheid Den Haag vraagt mensen stormgerelateerde meldingen zoveel mogelijk via Twitter (DM) te melden. “Dit vanwege enorme drukte. Andere (spoed-)incidenten kunt u uiteraard wél via 112 aan ons melden, dank!”, twittert het OC.

Desondanks zijn de meldkamers extra bemand zondag. De meldingen komen volgens de zegsman momenteel vooral uit het noordwesten van het land, zoals Noord-Holland maar ook uit Zeeland. De meeste telefoontjes gaan over bomen op de weg of omgewaaide steigers, reclameborden en gevelborden.

Bron: ANP

18:40 Zware storm Ciara bereikt hoogtepunt

De zware storm Ciara bereikt aan de kust nu haar hoogtepunt. In het noordwesten van het land worden zeer zware windstoten van meer dan 120 km/uur gemeten. Deze heftige windstoten worden veroorzaakt door de storm in combinatie met een zware buienlijn. Komende uren neemt de wind aan de kust af, maar krijgt het binnenland de zwaarste windstoten nog voor de kiezen. Hierbij is grote kans op stormschade en tijdens de buienlijn is het écht beter om binnen te blijven.

17:40 Windkracht 12 op de Noordzee

Ten westen van Texel is op een booreiland windkracht 12 gemeten! Deze orkaankracht werd veroorzaakt door een felle buienlijn. Daarbij kwamen windstoten voor van maar liefst 192 km/uur!

17:28 Vertraging op het spoor

17:15 Harde wind dwingt NK tegenwindfietsen tot stoppen

Het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering in Zeeland is vroegtijdig afgebroken als gevolg van de harde wind. Toch kijkt organisator Robrecht Stoekenbroek tevreden terug op de zesde editie, die bij de individuele deelnemers is verreden zonder incidenten.

ANP-348556802
ANP-348556802

Foto: ANP

Nadat zes teams van start waren gegaan werd de ploegentijdrit rond 13.45 uur gestaakt. Volgens de organisatie waaide het te hard om met aanhangers met de fietsen erop over de Oosterscheldekering te rijden. “We hadden een praktisch bevoorradingsprobleem.” Gevaarlijk werd het volgens de initiatiefnemer niet voor de rijders, omdat die “door de wind helemaal tot stilstaan werden geblazen.” Bron: ANP

17:10 Storm op het IJsselmeer

De wind op het IJsselmeer doet niet onder voor die aan de kust. Op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen is sprake van storm met een dikke windkracht 9 en windstoten tot 112 km/uur.

17:00 ANWB: Ga niet de weg op!

De ANWB adviseert reizigers zondag niet de weg op te gaan in verband met de zuidwesterstorm Ciara. “Ga niet de weg op als dat niet strikt noodzakelijk is”, meldt de verkeersdienst. De ANWB krijgt veel meldingen over afgewaaide takken en omgevallen bomen op de wegen. Bron: ANP

16:35 Britse straten staan blank door storm Ciara

Ciara heeft op diverse plaatsen in Noord-Engeland en Schotland overstromingen veroorzaakt. Door de combinatie van harde wind en hevige regenval staan straten en wegen blank in onder meer Yorkshire en Lancashire. De autoriteiten hebben volgens de BBC gewaarschuwd voor overstromingen op ruim 250 plekken in het Verenigd Koninkrijk.

ANP-406003499
ANP-406003499

Overstromingen in Engeland en Schotland. Foto: EPA

Vanwege de storm zijn ook her en der vluchten geannuleerd. Veerboten blijven aan de kade liggen en er rijden veel minder treinen dan normaal. Bron: ANP

16:20 Hoogtepunt Ciara nadert

De wind gaat de komende uren verder toenemen. Bij Schiphol nu ook stormkracht en zeer zware windstoten van 111 km/uur. Later kunnen de windstoten nog zwaarder uitvallen.

ANP-406002310
ANP-406002310

Fietsen met stormachtige wind. Foto: ANP

16:05 Forse hinder en vertraging op het spoor

Op diverse plaatsen in het land zorgt de storm voor schade op het spoor. Dat leidt tot vertraging voor reizigers. “We zien inmiddels dat het forse hinder en vertraging oplevert”, zegt een NS-woordvoerder.

Door een omgevallen boom op het spoor bij Wierden is geen treinverkeer mogelijk tussen Apeldoorn en Enschede en op het traject Zwolle-Enschede. Door een defecte bovenleiding als gevolg van de storm rijden er geen treinen tussen Breda en Tilburg. “Tussen Zaandam-Enkhuizen is een vlag in de bovenleiding gewaaid, waardoor er tot nader order geen treinen rijden op dit traject.”

De Nederlandse Spoorwegen gaven eerder al het advies om kort voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen en het weerbericht in de gaten te houden.

ProRail en NS besloten zaterdag dat de treinen zondag in principe volgens de geplande dienstregeling rijden. Mede omdat er op zondag altijd minder treinen rijden, is geen stormdienstregeling ingesteld.

Bron: ANP

14:40 Stormschade en overlast in het hele land

Bij Rijkswaterstaat komen al veel meldingen binnen over omgewaaide bomen. Zo is de brandweer op de A12 bij knooppunt Grijsoord bij Arnhem bezig om takken van de weg te halen.

Op het drukke Schenkviaduct in het centrum van Den Haag vielen twee bomen om. Niemand raakte gewond. Ook waaide bij de ambassade van Zuid-Afrika aan de Wassenaarseweg in Den Haag een grote naaldboom op een rijdende auto. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.

In Rotterdam zijn op de ‘s-Gravendijkwal bouwmaterialen en steigeronderdelen de weg op gewaaid. De weg is afgesloten. De gemeente heeft vanwege de storm het Kralingse Bos afgesloten. Ook op diverse andere plaatsen in het land zijn parken, dierentuinen, boulevards en stranden afgesloten voor het publiek.

Op de Pier van Scheveningen zijn achttien gondels van het reuzenrad uit voorzorg afgekoppeld. Volgens de regionale omroep West “pakken de gondels die nog in het reuzenrad zitten flink wat wind”.

Wie de weg op moet, krijgt van Rijkswaterstaat het advies alert te zijn en waar nodig de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. De Houtribdijk (N307) tussen Enkhuizen en Lelystad is voor vrachtverkeer en voertuigen met aanhangers afgesloten. Vooral op dijken en bruggen heeft het verkeer veel last van de harde wind.

Bron: ANP

14:00 Vlieland windkracht 11!

Op Vlieland werd om 14:00 uur tijdelijk windkracht 11 gemeten. Dat is een zeer zware storm! Mogelijk kan ook op andere plekken in het noordwestelijk kustgebied windkracht 11 worden aangetikt.

Inmiddels is op verschillende plaatsen schade ontstaan door de stevige wind. Zo komen uit Terschelling meldingen dat bomen zijn omgewaaid en dakpannen van huizen werden gerukt. Ook op andere plekken in Nederland is al sprake van stormschade.

13:55 Veerdiensten gestaakt

De veerdienst tussen Texel en Den Helder is sinds zondagmiddag gestremd wegens de storm. Dat meldt rederij TESO op de website. Rederij Doeksen heeft alle afvaarten na 09.45 uur van en naar Vlieland en Terschelling laten vervallen.

Als gevolg van de storm vallen ook veel veerdiensten op de Duitse Wadden- of Noordzee uit. De boot naar Wangerooge vaart niet. De veerbootdienst naar Norderney wordt in de loop van de zondagmiddag stilgelegd, net als de verbindingen met Langeoog en Baltrum. Een veerdienst tussen het Duitse Waddeneiland Borkum en Eemshaven is door het barre weer ook afgelast.

Bron: ANP

13:05 Ciara nu officieel zware storm

De zuidwesterstorm Ciara is nu officieel een zware storm. Tussen 12:00 en 13:00 uur werd op Vlieland een gemiddelde windsnelheid van 10 Bft. gemeten. De zware storm aan de kust houdt aan tot begin van de avond, wanneer een buienlijn met zeer zware windstoten van circa 130 km/uur passeert. Na de passage van deze buienzone verdwijnt de storm, maar blijft het onstuimig.

De zwaarste windstoot was tot nu toe voor Vlieland met maar liefst 129 km/uur. De storm is zwaarder dan verwacht. Op de Noordzee wordt nu op verschillende plaatsen windkracht 11 gemeten. Mogelijk kan de wind op de westelijke Wadden en langs de kust van Noord-Holland later vanmiddag even windkracht 11 aantikken. Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot 130 km/uur.

Vanavond trekt een buienlijn vanuit de kustgebieden naar het zuidoosten van het land. Landinwaarts is de windkracht voor de buienlijn uit 7 Bft. met windstoten van 80-100 km/uur. Tijdens de passage van de buienlijn haalt de wind ineens heel hard uit met windstoten tot circa 130 km/uur. Juist deze plotselinge snelheidstoename zal veel schade veroorzaken. Nadat de buienlijn is gepasseerd luwt de wind. Dit gebeurt rond middernacht als laatste in Limburg.

Eerste zware storm in ruim twee jaar tijd

Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland. De meeste officiële zware stormen (58%) vinden plaats tijdens de wintermaanden december, januari of februari. De vorige zware storm vond plaats op 18 januari 2018 en was zelfs een zeer zware storm. De zwaarste windstoot werd toen gemeten in Hoek van Holland en bedroeg 144 km/uur.

Lees ook: Winter is stormseizoen bij uitstek

12:30 Ook in Groningen al zeer zware windstoten

Niet alleen in het noordwesten komen zeer zware windstoten voor, ook in Groningen waait het nu erg hard. Bij het Groningse Roodeschool heeft Jannes Wiersema een zeer zware windvlaag van 112 km/uur gemeten.

Zeer-zware-windstoten-in-Groningen-en-lage-gevoelstemperatuur
Zeer-zware-windstoten-in-Groningen-en-lage-gevoelstemperatuur

Foto: Jannes Wiersema

12:15 Windstoot van 121 km/uur

Het gaat nu al flink tekeer in het noordwesten. Op Texel werd om 12:10 uur een zeer zware windstoot van maar liefst 121 km/uur gemeten! Ook in het binnenland is het zeer onstuimig. Zo had Maastricht op datzelfde tijdstip met een windvlaag van 86 km/uur. De wind neemt in het hele land vanmiddag steeds verder toe. Vanavond piekt de wind op een lijn met zware buien. Dan is in heel Nederland kans op zeer zware windstoten van 130 km/uur.

200209-zeer-zware-windstoot-Texel-1210
200209-zeer-zware-windstoot-Texel-1210

Afbeelding: windstoten in km/uur om 12:10 uur. Op Texel haalde de wind uit met 121 km/uur!

12:10 Parken gesloten

De gemeente Amsterdam heeft vanwege de zware windstoten besloten om verschillen parken te sluiten. Het gaat om het Vondelpark, Erasmuspark, Wertheimpark, Sarphatipark en Amstelpark, meldt AT5. Het gevaar op omvallende bomen is groot. Artis gaat al om 14:00 uur dicht.

12:05 Oosterscheldekering mogelijk dicht

Rijkswaterstaat sluit niet uit dat maandag de Oosterscheldekering en de IJsselkering gesloten moeten worden vanwege storm en springtij. Het blijft tot woensdagmiddag namelijk zeer hard waaien. Samen met springtij zorgt dat voor verhoogde waterstanden aan de kust, terwijl de rivieren ook nog eens veel water afvoeren naar zee.

Bron: ANP

12:00 Veel vluchten geannuleerd

Op Schiphol zijn wegens de storm Ciara al 120 vluchten geannuleerd. Een woordvoerder van de luchthaven meldt dat het gaat om zowel inkomende als uitgaande vluchten.

KLM meldde zaterdag al dat zondag tientallen vluchten van en naar Schiphol zouden worden geschrapt. Schiphol adviseert reizigers om de actuele vluchtinformatie te checken of contact op te nemen met de maatschappij waarbij is geboekt.

Bron: ANP

11:11 Zeer zware windstoten

Tot nu toe was de zwaarste windstoot boven land 103 km/uur op Texel. In het binnenland valt het nog mee, maar daar komt vanmiddag verandering in.

20200209-windstoten-ochtend
20200209-windstoten-ochtend

Afbeelding: windstoten (km/uur) tot 11:00 uur.

10:20 Zware storm op de Noordzee

Op boorplatforms in de Noordzee staat al een tijdje windkracht 10 en is dus sprake van een zware storm. Vanmiddag krijgen ook de Noord-Hollandse kust en Texel met windkracht 10 te maken.

20290209-windkracht-10-Noordzee
20290209-windkracht-10-Noordzee

Afbeelding: windkracht (Bft.) om 9:50 uur.

10:10 Storm nu officieel

De eerste storm van 2020 is nu al officieel een feit! Op Texel werd van 9:10 – 10:00 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg 103 km/uur en werd ook geregistreerd op Texel. Komende uren zwelt storm Ciara verder aan. Er is kans op zware storm en windstoten tot 130 km/uur. In het hele land kan stormschade ontstaan.

Lees ook: Eerste officiële storm van 2020 een feit

9:35 Pas op in het verkeer

Het verkeer zal ook veel hinder ondervinden van de windstoten. Vooral op grote bruggen en dijken, zoals de Afsluitdijk en de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) kan het gevaarlijk zijn voor het verkeer. Rijden met een lege vrachtwagen vanmiddag en vanavond is zeer onverstandig. De wind waait uit het zuidwesten en daarmee waait de wind vooral op oost-west-wegen gevaarlijk vanaf de zijkant. Denk hierbij aan wegen zoals de A1, A7 (Friesland en Groningen) A12, A15, A58 en A59.

Lees ook: de definities van storm en zware windstoten

9:30 Nog geen officiële storm

Er wordt inmiddels al tijdelijk windkracht 9, stormkracht, gemeten. Van een officiële storm is nu echter nog geen sprake, maar dat is een kwestie van tijd. We spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Bft. Een storm die bijvoorbeeld van 0:30 tot 1:30 uur gemiddeld op 9 Bft. uitkomt, maar niet van 0:00-1:00 uur telt niet als officiële storm. Wel wordt dan gesproken over tijdelijke storm of stormkracht. Van een officiële zware storm is sprake als het gemiddeld over een heel uurvak met 10 Bft. waait. Anders wordt gesproken van tijdelijke zware storm.

De storm van vandaag is een winterstorm. De winter is het stormseizoen bij uitstek.

Storm-NL
Storm-NL

9:20 Windstoten storm Ciara grootste gevaar

Vooral tijdens de passage van een buienlijn kan de wind vanavond ongenadig hard uithalen. Tot diep in het binnenland is kans op zeer zware windstoten van 130 km/uur. Aan zee pakken de windstoten lokaal nog wat zwaarder uit. Deze rukwinden komen bovenop de (zware) storm. In de kustgebieden is niet alleen tijdens de buienlijn, maar ook daarvoor al grote kans op stormschade door zeer zware windstoten. Na de passage van de buienlijn luwt de storm direct. Het waait dan nog wel stormachtig, met windkracht 8.

Stormschade-door-storm-en-zeer-zware-windstoten
Stormschade-door-storm-en-zeer-zware-windstoten

Dit beeld zullen we op verschillende plaatsen gaan zien. Archieffoto: ANP.

Landinwaarts is de windkracht voor de buienlijn uit 7 Bft. met windstoten van 80-100 km/uur. Tijdens de passage van de buienlijn haalt de wind ineens heel hard uit met windstoten tot circa 130 km/uur. Juist deze plotselinge snelheidstoename zal veel schade veroorzaken. Denk hierbij aan het omwaaien van bomen, schuttingen en wegwaaien van dakpannen. Ook grote schade aan gebouwen is mogelijk. Nadat de buienlijn is gepasseerd luwt de wind. Dit gebeurt rond middernacht als laatste in Limburg.

Hoofdfoto: ANP

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black