Geschrapte vluchten, treinen en lokale stormschade

15 april 2024, 17:05

Weer en verkeer
Vluchten Schiphol geannuleerd. Foto: ANP / Ramon van Flymen.

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol werden maandag geannuleerd in verband met zware windstoten. Het ging in totaal om negentig retourvluchten die vervielen, het merendeel van KLM. Daarnaast vielen tijdelijk ook enkele treinen uit en ontstond lokaal stormschade.

Volgens de website van Schiphol komen ook Europese vluchten van easyJet, Lufthansa, British Airways en Air France te vervallen. Ook lopen vluchten vertraging op.

Geen hogesnelheidstreinen

Door de harde wind reden er maandag geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL), meldde de NS. De spoorvervoerder verwachtte dat de directe HSL-verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam pas dinsdagmiddag rond 15.00 uur weer kon worden opgestart. Inmiddels rijden de treinen toch alweer. De NS kon niet direct uitleggen waarom eerder verwacht werd dat de treinen op dat traject dinsdag pas weer konden rijden.

Ook op het HSL-traject tussen Rotterdam en Breda veroorzaakt de harde wind hinder. Daar rijden naar verwachting tot maandagavond 20.00 uur minder treinen.

Stormschade

Vanmiddag passeerde een felle buienlijn met hagel, onweer, veel regen in korte tijd en zware windstoten. Eind van de middag werd duidelijk dat hierdoor op verschillende plaatsen in het land stormschade is ontstaan. De zwaarste windstoot die werd gemeten bedroeg 95 km per uur, in De Bilt. De sterkte van de windstoten op de buienlijn wisselde sterk van plaats tot plaats en buiten de meetstations om kunnen nog zwaardere windstoten gemeten zijn. Ook tijdens losse buien kwamen soms zware windstoten voor.

Max windstoot 15 april

Aan de kust aanhoudend zware windstoten

Vanavond nemen landinwaarts de zware windstoten af, maar de westelijke kustprovincies houden tot en met de nacht naar dinsdag kans op zware windstoten tot circa 90 km per uur. Dinsdagochtend verdwijnen de zware windstoten als laatste in het zuidwesten van het land, met in de eerste uren van de ochtend nog kans op windstoten tot 85 km per uur.

Lees de verdere vooruitzichten in weerbericht Nederland

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven