Zo heet wordt het in je auto op een warme zomerdag

25 augustus 2022, 11:38

Auto op een zonnige en hete parkeerplaats. Foto: AdobeStock, Andrei

Het is een warme zomerdag. Je parkeert je auto in de zon en gaat even een boodschap doen. Wanneer je na 10 minuten terugkomt is je auto een ware bakoven! Misschien heb jij je weleens afgevraagd: hoe heet wordt het nou precies in een auto? Wij hebben het voor je uitgezocht en dat leverde verrassende resultaten op!

We weten allemaal dat een auto een ware broeikas wordt als ‘ie een tijdje in de zon heeft gestaan. Helaas laten sommige mensen desondanks dieren of zelfs kinderen in hun auto achter, met soms een fatale afloop. Dat zoiets foute boel is, is niet verwonderlijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de temperatuur in een auto die in de zon staat in een uur tijd op kan lopen naar maar liefst 47 graden! Daarbij was het buiten de auto 35 graden. Ook wanneer het buiten 25 of 30 graden is, kan het in je auto 40 graden worden. En dan hebben we het over de lucht in je auto: het dashboard en je stuur kunnen zelfs 70 graden worden! Bovendien bleek ook dat een zwarte auto vanbinnen 5 graden warmer was dan een witte auto. Geen wonder dat ze in Zuid-Europa vaak witte auto’s rijden!

Wat je misschien niet verwacht: ook op een bewolkte dag loopt de temperatuur in je auto flink op. Deze ligt 10 graden lager dan op een zonnige dag, maar dat is alsnog genoeg om dodelijk te zijn.

Hond achtergelaten in hete auto. Foto: AdobeStock, Olena Bloshchynska
Hond achtergelaten in hete auto. Foto: AdobeStock, Olena Bloshchynska

Gevaar voor mens en dier

De hoge temperatuur in een auto is op zichzelf al gevaarlijk voor mens en dier, maar er komt nog een extra gevaar om de hoek kijken: onze eigen adem en zweet. Wanneer je ademt en zweet stijgt namelijk de luchtvochtigheid in de auto. Daardoor loopt de gevoelstemperatuur nog verder op en moet je nog harder zweten om koel te blijven.

Bij deze omstandigheden krijgt een kind van twee na een uur al een gevaarlijke zonnesteek. De lichaamstemperatuur loopt dan op naar koortsachtige waarden van 39 graden. Een raampje op een kier laten heeft geen zin. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit slechts 3 graden uitmaakt.

Kortom: laat op een warme zomerdag niets of niemand achter in je auto! En zet je deuren nog even wagenwijd open voor je wegrijdt, dan ben je de ergste hitte kwijt.

Bronnen: Weeronline, Temperature, Forensic Science International, International Journal of Biometeorology

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black