Weeronline
Weeronline
  hittestress

  Hittestress: dit doet hitte met je lijf

  Aangemaakt: 31 jul 2020, 11:15 uur

  Hitte kan grote invloed hebben op je lijf en hittestress veroorzaken. Door klimaatverandering neemt de kans op hittegolven in Nederland toe en zullen we vaker hittestress ervaren. Aanhoudende hitte kan gevaarlijk zijn. Vooral voor chronisch zieken, mensen met longaandoeningen, ouderen en mensen met overgewicht kunnen dan te maken krijgen met fikse hittestress. Lees wat hitte en hittestress doen met je lijf.

  Hittestress is een verzamelnaam voor ongemakken als gevolg van aanhoudende hitte. Bij welke temperaturen hittestress optreedt verschilt per persoon. Een basisverschijnsel is jezelf niet lekker voelen omdat je het warm hebt. Dit leidt bijvoorbeeld tot slecht slapen, gedragsverandering (je wordt sneller agressief) en verminderde arbeidsproductiviteit.

  Zware hittestress kan leiden tot krampen, huiduitslag, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. Hittestress kan zelfs de dood veroorzaken. In Nederland stijgt het sterftecijfer tijdens hittegolven met gemiddeld 12%. Dit komt overeen met ongeveer 40 extra doden per dag.

  Op een zeer hete dag is het dus verstandig om rustig aan te doen en op het heetst van de dag binnen te blijven. Vervelender wordt het als het een aantal dagen zeer heet is en ook binnenshuis de temperatuur oploopt. Wat je zelf kan doen in periodes met extreme hitte lees je in ons artikel ‘Wat te doen bij extreme hitte.’

  Werken op een snikhete dag in de zomer van 2019. Een berger moet een gestrande auto wegslepen. Foto: ANP

   

  Smog door ozon

  Tijdens aanhoudend heet weer is er vaak niet veel wind en neemt de luchtvervuiling toe. De combinatie van veel zon, hoge temperaturen en luchtvervuiling veroorzaakt hoge ozonconcentraties, zeker in stedelijke gebieden. Hierdoor kunnen luchtwegklachten ontstaan (hoesten, benauwdheid). Ook is kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Deze klachten beginnen als eerste bij mensen met longaandoeningen en mensen die zich inspannen.

  Hoe heet wordt het komende dagen? Check het weerbericht Nederland.

  Vind je dit soort artikelen interessant? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief!

  Bron van informatie m.b.t. hittestress: TNO

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen