Hittegolf in Bangkok: hitte-index van 48 graden

06 maart 2024, 14:00

Hitte
Hitte in Bangkok. Foto via ANP EPA/NARONG SANGNAK

Bangkok worstelt met een verzengende hittegolf. Volgens het Thaise Meteorologische Departement heeft de hitte-index in verschillende provincies, waaronder Bangkok, een kritiek niveau bereikt.

In de Thaise hoofdstad werd dinsdag een hitte-index van 48,1 graden bereikt. Tot en met vrijdag worden er in de regio van Bangkok overdag nog temperaturen van 35 tot 40 graden verwacht, en 's nachts blijft het kwik rond 27 graden hangen.

Het meteorologische departement waarschuwt voor gevaarlijk hoge hitte-indexen, die een zeer hoog risico geven op hittegerelateerde ziekten, waaronder een zonnesteek. Van vrijdag tot en maandag is er een toenemende kans op onweersbuien, die gepaard kunnen gaan met een harde wind en mogelijk hagel.

Hoe werkt de hitte-index?

Hoe je een bepaalde temperatuur ervaart hangt sterk af van de luchtvochtigheid. Zo voelt een temperatuur van 30 graden bij 50% luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 70% als 35 graden en bij 80% zelfs als 38 graden. Hoe hoger de luchttemperatuur des te groter de invloed van vocht op de gevoelstemperatuur. Een temperatuur van 34 graden bij 50% luchtvochtigheid voelt aan als 39 graden, bij 70% als 48 graden en bij 80% zelfs als 54 graden. De genoemde gevoelstemperaturen zijn gebaseerd op de hitte-index.

Hitte-index
Hitte-index

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven