Ruim 240 miljoen kinderen lopen gevaar door extreme hitte in Azië

11 april 2024, 12:55

Hitte
Foto via ANP / MANAN VATSYAYANA / AFP

Meer dan 240 miljoen kinderen in Oost-Azië en in het gebied rondom de Stille Oceaan lopen ernstige gezondheidsrisico's als gevolg van extreem heet weer. Volgens UNICEF maakt de regio zich op voor een zomer met recordhoge temperaturen, wat bij kinderen kan leiden tot hitteziekes of zelfs sterfgevallen.

Door de hoge luchtvochtigheid in de regio is het voor het lichaam moeilijker om zelf af te koelen in de hitte. Kinderen kunnen bovendien hun lichaamstemperatuur moeilijker reguleren dan volwassenen, waardoor ze volgens UNICEF kwetsbaarder zijn voor hittegerelateerde kwalen als chronische ademhalingsproblemen, astma en hart- en vaatziekten.

"Extreme hitte kan mogelijk dodelijk zijn voor kinderen", zegt Debora Comini van het kinderfonds van de Verenigde Naties. "We moeten komende zomer in opperste staat van paraatheid staan om kinderen en kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen steeds erger wordende hittegolven en andere klimaatproblemen." De organisatie verwacht dat in 2050 alle 2 miljard kinderen wereldwijd blootgesteld worden aan de vele hittegolven.

In Zuidoost-Azië wordt al rekening gehouden met de verwachte hitte. In Thailand werden mensen opgeroepen om voorzorgsmaatregelen te treffen nadat twee mensen deze week stierven door een hitteberoerte. Op de Filipijnen gingen scholen dicht en kregen kinderen thuis les, omdat de temperatuur in klaslokalen veel te hoog zou zijn. Het Filipijnse weerinstituut waarschuwde dat 2024 mogelijk een van de warmste jaren ooit kan worden voor het land.

Lees meer over wat hitte kan doen met je lijf.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven