Zo extreem is het weer momenteel in Australië

14 februari 2024, 10:50

Buitenland
Een half miljoen Australiërs zat zonder stroom na noodweer. Foto: ANP / EPA/ CON CHRONIS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Australië heeft deze week te maken met verschillende vormen van extreem weer. In het oosten van Australië heeft noodweer een enorme stroomuitval en bosbranden veroorzaakt. Het westen zucht onder een langdurende hittegolf en in het noorden ontwikkelt zich mogelijk een tropische cycloon.

De deelstaat Western Australia beleeft momenteel een van de heetste zomers ooit. Vorige week kampte de staat al met een hittegolf langs de westkust, die deze week nog altijd voortduurt. Voor de stad Perth voorspelt het Australische Bureau of Meteorology (BoM) voor donderdag 43 graden, waarmee het de zevende dag van de zomer boven de 40 graden zou worden.

Vanaf donderdag verergert de hitte in de omgeving van de stad Broome aan de westkust. Het Australische weerbureau heeft tot vooralsnog dinsdag een rode waarschuwing, het hoogste niveau, uitgegeven voor extreme hittegolf. Voor een groot deel van het westen van Australië en een deel van het midden gelden zware tot lichte hittegolfcondities.

Kans op een cycloon in noorden Australië

In het noorden van Australië ontwikkelt zich een systeem dat donderdag of vrijdag kan uitgroeien tot een tropische cycloon. De kust van de Golf van Carpentaria kan te maken krijgen met een stormachtige wind en hevige regenval, meldt het BoM. Naar verwachting trekt het systeem in het weekend verder landinwaarts over het midden van de deelstaat Northern Territory en het noorden van Western Australia.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven