Dit is waarom het soms zo benauwd kan voelen

07 september 2023, 11:01

Hitte
Verkoeling met behulp van een ventilator. Foto: Adobe Stock / AntonioDiaz

De ene 30 graden is de andere niet. Zomerhitte kan, zeker ook in Nederland, flink benauwd aanvoelen. De gevoelstemperatuur is dan soms veel hoger dan de gemeten luchttemperatuur. Hoe dit komt en wat de hitte-index je leert lees je in dit artikel.

Een temperatuur van 30 graden is behoorlijk hoog. Maar soms, bijvoorbeeld op vakantie, kan het dan buiten prima uit te houden zijn. In Nederland is het bij dit soort temperaturen vaak drukkend warm. Dit komt door onze ligging aan de Noordzee en al onze rivieren, sloten en kanalen. Maar ook binnen ons land kan de mate van benauwdheid flink verschillen.

Lees hoe warm het komende dagen wordt in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Luchtvochtigheid

Hoe je een bepaalde temperatuur ervaart hangt sterk af van de luchtvochtigheid. Zo voelt een temperatuur van 30 graden bij 50% luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 70% als 35 graden en bij 80% zelfs als 38 graden. Hoe hoger de luchttemperatuur des te groter de invloed van vocht op de gevoelstemperatuur. Een temperatuur van 34 graden bij 50% luchtvochtigheid voelt aan als 39 graden, bij 70% als 48 graden en bij 80% zelfs als 54 graden. De genoemde gevoelstemperaturen zijn gebaseerd op de hitte-index.

Hitte-index
Hitte-index

Meestal is de luchtvochtigheid in het westen van Nederland hoger dan in bijvoorbeeld Gelderland, Brabant en Limburg. In het westen is veel meer water aanwezig. Niet alleen is de Noordzee dichterbij, maar er zijn in bijvoorbeeld de Randstad ook veel meer kanalen, rivieren, sloten en plassen dan in Oost-Nederland.

Op warme zomerdagen worden de hoogste maxima van Nederland vaak in Brabant of Limburg genoteerd. Op zo’n dag kan een gemeten 26 graden bij Rotterdam echter door de hogere luchtvochtigheid wel eens warmer aanvoelen dan 30 graden in Eindhoven.

Voor deze hond is het te heet. Foto: Jan Horde
Voor deze hond is het te heet. Foto: Jan Horde

Minder zweten is de oorzaak

De reden waarom je het bij een hoge luchtvochtigheid warmer hebt is, omdat je minder goed kan zweten. Hierdoor heeft je lichaam het moeilijker om op temperatuur te blijven en bij hoge temperaturen kan hitte-stress ontstaan. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk. Oververhitting kan dan ernstige gevolgen hebben.

Hitte in huis

Bij een hoge luchtvochtigheid koelt het ’s avonds en ’s nachts langzamer af. Heet zomerweer in combinatie met vochtige lucht levert de zogenoemde ‘plaknachten’ op. Een extra nadeel van zwoele nachten is dat het lastiger wordt om de hitte uit je huis te houden.

In dit artikel hebben we vijf tips om je huis zo koel mogelijk te houden tijdens een periode met warm zomerweer.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven