Maandag onstuimig lenteweer op komst: dit kun je verwachten

15 april 2024, 08:30

Storm
Hevige wind kan ervoor zorgen dat je paraplu kapot waait. Foto: Adobe Stock / Rainer Fuhrmann

Vandaag krijgen we te maken met ronduit onstuimig en bovendien koud lenteweer. Dat zal zeker na afgelopen weekend voor veel mensen weer even wennen zijn. Alle details over het verloop van deze dag lees je hier.

Als jij vanochtend de deur uit loopt lijkt er nog niks aan de hand, want de dag begint juist relatief rustig. Het is overal droog en op veel plekken schijnt de zon. In de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en trekt de zuidwestenwind al flink aan. Aan het einde van de ochtend vallen de eerste buien in het westen die lokaal al pittig uit kunnen pakken. Dit is een voorbode op wat ons vanmiddag te wachten staat.

Stevige buienlijn trekt over het land

De middag is het moment waar de meeste aandacht naar toe gaat. Van west naar oost trekt vanmiddag een buienlijn over ons land waarbij het een korte tijd even flink tekeer kan gaan. De buien kunnen pittig uitpakken met forse regenval, onweer en mogelijk ook hagel. Tijdens buien kunnen in heel het land zware windstoten voorkomen tot circa 90 km/uur. Aan de westkust is een enkele uitschieter tot 100 km/uur mogelijk. De wind draait tijdens het passeren van de buienlijn van het zuidwesten naar het westen tot noordwesten en is (vrij) krachtig tot aan de kust stormachtig van kracht, 5-8 Bft.

Omdat de natuur dit jaar flink voorloopt door het zachte weer van de afgelopen tijd zitten veel bomen al in het blad. Ontwortelde bomen is dan ook iets waar we op maandag rekening mee moeten houden.

In de loop van de middag trekt de buienlijn verder oostwaarts en aan het einde van de middag trekken de meest pittige buien via Duitsland het land uit. Hierachter is het echter niet geheel droog. In de avond en nacht naar dinsdag blijven verspreid over het land enkele pittige buien mogelijk met wederom kans op zware windstoten. Deze buien zijn echter wel veel lokaler en er zullen dus ook plekken zijn waar er niet zoveel gebeurt.

Lage gevoelstemperatuur

Daarnaast moeten we rekening houden met beduidend lagere temperaturen. Afgelopen zaterdag werd het nog bijna zomers warm in het zuiden van het land, maar deze maandag kan de winterjas weer aan. Voor de buien uit stijgt de temperatuur eerst nog naar 8 tot 12 graden, maar nadat de buienlijn is gepasseerd is het een groot gedeelte van de middag niet veel warmer dan een graad of 7. Door de stevige wind voelt het echter veel kouder aan. Tijdens een intensieve bui kan de gevoelstemperatuur zomaar dalen tot richting het vriespunt.

Al met al krijgen we dus te maken met een onstuimige en koude lentedag. Moet jij de deur uit? Zorg dan dat je de winterjas aan doet en houd onze regenradar en waarschuwingen in de gaten.

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven