Teruglezen: zware tot zeer zware windstoten door storm Louis

22 februari 2024, 23:30

Storm
Stormschade na storm Henk. Foto: Ton Wesselius.

Vanaf de avondspits was het zeer onstuimig door storm Louis met aan de kust tijdelijk storm en in het hele land zware windstoten tot 100 km/uur. Tijdens buien pakten de windstoten nog wat hoger uit en op de Houtribdijk werd een zeer zware windstoot van 114 km per uur genoteerd.

23:30 Steeds minder wind; sluiting blog

Ook op de Wadden en langs de noordkust lijkt de wind over haar felle maar korte piek heen. Tot officiële storm is het niet gekomen.

In het noorden van het land zullen nog wel geregeld zware windstoten optreden. Houd hier in het verkeer nog wel rekening mee. Voor meer details en het weer de komende dagen, lees ons uitgebreide weerbericht.

23:10 Wind neemt vanuit het zuiden af

Waar het op de Wadden en langs de noordkust nog flink onstuimig is, begint in het zuiden van het land de wind steeds verder in kracht af te nemen. In de zuidelijke kustprovincies en in een groot deel van het binnenland worden slechts nog af en toe zware windstoten gemeten, van zeer zware windstoten is bij lange na geen sprake meer. Code oranje zal voor deze regio's naar alle waarschijnlijkheid snel beëindigd worden.

Het meetpunt op Vlieland kwam afgelopen uur nipt te kort in windsnelheid om officieel van storm te mogen spreken. De uurgemiddelde windsnelheid lag op zo'n 20m/s, terwijl bijna 21m/s nodig is voor een officiële storm.

22:30 Voordelen van de wind

Uiteraard zijn schade en hinder een vervelend gevolg van de wind, maar er zijn ook voordelen te vinden. In Denemarken wordt momenteel meer stroom door wind geproduceerd dan wordt gebruikt.

Helaas voor de Denen gaat de wind daar de komende uren verder toenemen. Waarschijnlijk gaat het er zo hard waaien, dat veel windmolens tijdelijk stil worden gezet om schade te voorkomen.

22:15 Nog geen sprake van officiële storm

Aan zee en op het IJsselmeer is op enkele momenten ruim windkracht 9 gemeten. Gemiddeld over een heel uur is dit echter nog niet gebeurd. In ons land is daarom vooralsnog sprake van 'tijdelijke storm'. Mogelijk komt het dit uur of volgend uur alsnog tot officiële storm op de Wadden.

Aan de Zeeuwse kust begint de wind intussen af te nemen. Helemaal rustig wordt het niet, want ook vannacht en morgen waait het nog stevig.

21:30 De hoogste windstoten tot nu toe

In vrijwel heel het land zijn zware windstoten gemeten. Zeer zware windstoten werden gemeten op de Houtribdijk en in Hansweert. De komende uren maakt het noordelijk kustgebied ook kans op windstoten van meer dan 100 km/uur.

Hoogste windstoten storm Louis tot nu toe

20:40 Steeds meer meldingen van schade

Verspreid door heel het land komen steeds meer meldingen binnen van schade door storm Louis. Het gaat vooral om afgebroken takken en omgevallen bomen. De komende uren zal ongetwijfeld nog meer schade worden veroorzaakt door de wind. Zeker in het noordwesten en het noordelijk kustgebied zal de wind de komende uren nog gaan toenemen.

19:50 Op veel plaatsen zware windstoten gemeten

Op veel plaatsen in ons land zijn zware windstoten gemeten. De hoogst gemeten windstoot is 114 km/uur, op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. In Hansweert (Zeeland) is een windstoot van 104 km/uur gemeten.

Hoogst gemeten windstoten tot nu toe

Op sommige plaatsen is ook schade als gevolg van de windstoten. Zo is in Melissant op het eiland Goeree een lichtmast van een sportvereniging omgewaaid en komen verspreid in het land meldingen binnen van afgebroken takken en omgewaaide bomen.

19:15 Lijn met pittige buien trekt over het land

Een lijn met daarlangs pittige buien ligt nu over Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en het zuiden van Limburg. Deze buien kunnen gepaard gaan met zeer lokaal zeer zware windstoten boven 100 km/uur, onweer en hagel. Houd de radar in de gaten via onze radarpagina.

Buienlijn over nederland

Achter deze lijn met buien draait de wind naar het westen en neemt regionaal flink in kracht toe. Ook dan zijn (zeer) zware windstoten tussen 75 en lokaal meer dan 100 km/uur mogelijk.

18:25 Nu ook code oranje voor Limburg

Voor de provincie Limburg geldt nu ook code oranje voor de kans op (zeer) zware windstoten die op kunnen lopen tot boven 100 km/uur. Code oranje in Limburg geldt tussen 20:00 en 23:00 uur. De zwaarste windstoten zullen in Limburg vooral tijdens buien voorkomen. Bij pittige buien is ook kans op onweer en hagel.

16:30 Code oranje voor bijna heel het land

Er is zojuist opgeschaald naar code oranje voor heel het land met uitzondering van de provincie Limburg. Vanaf 19.00 uur gaat code oranje in voor de provincie Zeeland. Om 22:00 uur geldt code oranje voor provincie Groningen. In heel het land kunnen zeer zware windstoten voorkomen van meer dan 100 km/uur. In de kustgebieden, rondom het IJsselmeer en boven het Waddengebied kunnen de windstoten oplopen tot boven de 120 km/uur.

16:00 Stevige buien trekken België binnen

De eerste buien trekken op dit moment via het zuiden van België het land binnen. De buien kunnen pittig uitpakken met soms veel regen in een korte tijd en ook onweer. Aan het begin van de avond trekken de pittige buien via het zuiden ons land binnen. Naast zware windstoten kunnen we ook wat hagel en onweer verwachten.

15:45 Zeer zacht voor de tijd van het jaar

De stevige zuidwestenwind voert ook zachte lucht met zich mee. Op uitgebreide schaal ligt de temperatuur op dit moment ruim in de dubbele cijfers. In het uiterste zuiden is het lokaal zelfs 14 graden.

Temperatuur om 15:40 op 22 februari 2024, WOL
Temperatuur om 15:40 op 22 februari 2024, WOL

14:05 KLM schrapt vluchten Schiphol door storm Louis

KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

"Wij realiseren ons dat dit heel vervelend is voor de klanten die het betreft. Zij worden zo snel mogelijk geïnformeerd en omgeboekt", meldt een woordvoerster van KLM. Het is volgens haar nog niet bekend of ook vrijdag vluchten van en naar Schiphol worden geannuleerd.

Het KNMI heeft voor donderdagavond voor heel Nederland code geel afgegeven voor (zeer) zware windstoten. Aan de kust kan het tot 110 kilometer per uur waaien en in het binnenland tot 90 kilometer per uur. Vannacht neemt de wind weer af, aldus het weerinstituut.

Bron: ANP

14:00 Wat verwachten we?

Tijdens de avondspits neemt de wind fors toe en kunnen al zware windstoten voorkomen van 75 km/uur. In de avond wakkert de wind verder aan. Tijdens buien is in het hele land kans op zware windstoten van 90-110 km/uur. Aan zee kan het tijdelijk stormen en dan is er kans op zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. Ook kunnen landinwaarts de windstoten tijdens buien mogelijk nog wat hoger uitpakken.

WOL SWC 2202png

De zwaarste buien trekken halverwege de avond via het oosten weg, maar daarna duurt het nog een tijd voordat de wind afneemt. In het westen neemt later in de avond de kans op storm en (zeer) zware windstoten af en in de eerste helft van de nacht zullen de windstoten op veel andere plaatsen sterk afnemen. In Groningen kan het tot halverwege de nacht duren voordat de zware windstoten verdwijnen.

Lees meer: Zo zwaar wordt de storm vanavond

Banner Whatsapp WOL

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven