Vroege start tekenseizoen door warmte afgelopen maanden

22 april 2024, 17:20

Ongedierte
Teek op een blad. Foto: ANP / Jeroen Jumelet.

Het aantal meldingen van een tekenbeet is de afgelopen weken snel toegenomen, stelt Tekenradar.nl. Dat komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk doordat februari en maart warm waren. Het tekenseizoen is daardoor vroeg begonnen.

Afgelopen februari was de warmste februarimaand ooit gemeten. De hoge temperaturen activeren ook een deel van de teken, die in een normale februari in winterrust zouden zijn. Dit jaar duidelijk niet, aldus Tekenradar.nl. Al begin maart kwamen er enkele tientallen meldingen binnen van tekenbeten vanuit heel het land. Er volgde ook een recordwarme maart.

Lees ook: Alles wat je moet weten over teken

Meeste meldingen tekenbeten vorig jaar in Gelderland

Vorig jaar werden veruit de meeste tekenbeten gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

Lees ook: Op deze plekken is het gevaar van teken het grootst

Per 100.000 inwoners staat Drenthe op kop als het gaat om gemelde tekenbeten, gevolgd door Flevoland. In Zuid- en Noord-Holland komen per 100.000 inwoners de minste tekenbeten voor. De meeste mensen lopen een beet op in het bos, in de tuin, tijdens kamperen of bij het hardlopen. Maar er zijn ook behoorlijk wat mensen die via hun huiskat in contact komen met een teek, aldus de onderzoekers.

Lees ook: Tips tegen teken: zo voorkom je een tekenbeet

Ziekte van Lyme

Teken kunnen de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Die kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken, die voor problemen met het afweersysteem zorgt. De ziekte van Lyme kan ernstig verlopen. Onderzoekers van het academische Radboudumc in Nijmegen starten deze week samen met het RIVM een onderzoek naar de reactie van afweercellen op de bacterie. Dat moet zorgen voor een betere diagnostische test, want nu wordt Lyme soms pas na jaren ontdekt. Met een betere test kan de behandeling sneller verlopen.

Lees ook: Deze ziektes kun je krijgen van een tekenbeet

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven