Alles wat je moet weten over teken

04 april 2024, 17:11

Ongedierte
Teek op plant. Beeld: Adobe Stock / RicoH

Het zou inmiddels een vast ritueel moeten zijn na een wandeling door bossen en velden: je lichaam controleren op teken. De teek heeft zich door ons hele land verspreid en we weten de laatste jaren steeds meer over de risico’s van een tekenbeet. Maar weten we écht alles over teken?

Waar leven teken?

Teken wonen in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en in je eigen tuin. Ze leven vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Zonder dat je het merkt, stappen ze bijvoorbeeld van hun grasspriet over naar je been, waar ze zich vastbijten in je huid. Zodra het boven de 7 graden Celsius is, worden ze actief. Ze zijn er dus niet alleen in de zomer.

Lees ook: Op deze plekken is het gevaar van teken het grootst

Hoe herken je een tekenbeet?

Een teek is een kleine spinachtig beestje van ongeveer 1 tot 3 millimeter. Hij is zo klein, dat je ‘m met het blote oog bijna niet ziet. En ook van een tekenbeet voel je bijna niets. Heeft een teek je net gebeten, dan verschijnt er een klein zwart puntje op de huid. Ben je gebeten door een teek dan heeft hij zich na een paar dagen volgezogen met bloed en lijkt hij op een bruin of grijzig erwtje. Een tekenbeet kan, net als een muggenbeet, jeuken. Soms ontstaat er rondom de tekenbeet een rode plek.

Teek heeft zich in huid vastgebeten. Foto: Adobe Stock.
Teek heeft zich in huid vastgebeten. Foto: Adobe Stock.

Waar op je lichaam moet je vooral goed controleren op teken?

Controleer de huid en kleding van jezelf en de rest van het gezin dagelijks op tekenbeten. Vooral warme vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes en de bilspleet zijn verraderlijke plekken waar regelmatig een tekenbeet wordt aangetroffen. Maar ook de benen, het hoofd en de nek zijn geliefde plekjes. En check de randen van je ondergoed, want ook dat is een favoriet plek van de teek.

Beschermen tegen een tekenbeet

Een wondermiddel om jezelf te beschermen tegen een tekenbeet is er niet, maar gelukkig kun je wel voorzorgsmaatregelen treffen.

  • Ga je naar buiten? Blijf dan altijd op de paden.
  • Stop je broekspijpen in je sokken.
  • Draag dichte schoenen.
  • Draag lichte kleding.
  • Permetrine is een insectenwerend middel, impregneer hiermee je kleding.
  • Spuit je kleding in en bescherm onbedekte lichaamsdelen met DEET, het sterkste insectenwerende middel dat er bestaat. DEET is het meest effectief tegen (tropische) muggen en teken. Het percentage is bepalend voor de werkingsduur.

Lees ook: Hoe voorkom je een tekenbeet

ANP-tekentang
ANP-tekentang

Teek verwijderen? Gebruik een tekentang!

Heb je toch een teek gespot? Verwijder hem dan zo snel mogelijk. Doe je dit binnen 24 uur, dan is de kans klein dat hij de bacteriën die de ziekte van Lyme voorzaken heeft kunnen overdragen. Het verwijderen van een teek is niet moeilijk, maar wel een precies werkje. Gebruik hiervoor altijd een tekentang. Probeer de teek niet te verwijderen met je nagel of een pincet, want hiermee lukt het je niet om de teek volledig te verwijderen. Een tekentang werkt als volgt:

  • Druk de grijpers van de tang open.
  • Pak de teek stevig vast. Let op: zorg ervoor dat je de hele teek – inclusief zijn kop – goed vast hebt.
  • Verwijder de teek met een draaiende beweging en trek de teek opwaarts eruit.
  • Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
  • Noteer na verwijdering waar je bent gebeten en wanneer je de teek hebt verwijderd.
  • Houd de huid tot 3 maanden na verwijdering goed in de gaten en raadpleeg bij verkleuringen van de huid direct je huisarts

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven