Spinneninvasie herfst: waarom september spinnenmaand is

13 september 2023, 11:41

Herfst betekent dat de blaadjes van kleur veranderen, de truien weer uit de kast komen en we van ijskoffie naar warme chocomelk gaan. Maar het najaar staat ook bekend om een verandering die – naast het typische herfstweer – iets minder leuk is: spinnen komen binnen logeren! September is namelijk een echte spinnenmaand.

Tijd voor alle arachnofoben om nu weg te kijken, want het spinnenseizoen is terug! Dat betekent dat die achtpotige beestjes onze huizen binnenvallen. Maak je geen zorgen, in de meeste gevallen zijn de spinnen in je huis onschadelijk. Van de 43.000 spinsoorten die er zijn, is slechts een handvol gevaarlijk.

September spinnenmaand

Komen er in de herfst dan meer en meer spinnen? Niet echt. Je ziét ze alleen meer. In het najaar gaan de vrouwtjes graag naar binnen omdat de nachten kouder worden. En om zich voort te planten, komen de mannetjes dan óók uit de krochten tevoorschijn op zoek naar liefde en een vrouwtje om te paren. Spinnen moeten het immers zonder dating-app doen. Daarom zie je er dus meer als het weer kouder wordt. Maar het kan ook dat ze je simpelweg meer opvallen omdat ze in de herfst volwassen – en dus groter – zijn.

Voor degenen onder ons die last hebben van arachnofobie, is het fijn om te weten dat het spinnenseizoen niet van lange duur is. De gezellige spinnendrukte duurt meestal van de eerste of tweede week van september tot begin oktober.

Wolf-spin. Foto: Adobe Stock / constantincornel.
Wolf-spin. Foto: Adobe Stock / constantincornel.

Het nut van spinnen

Hoewel ze voor sommigen misschien angstaanjagend lijken, is het belangrijk om het nut van spinnen niet te vergeten. Ze zijn belangrijk voor het milieu en de natuur. Spinnen zorgen ervoor dat de insectenpopulaties niet de spuigaten uitlopen en zijn ook een belangrijke voedselbron voor een breed scala aan dieren – van vogels tot hagedissen.

Spinnen buiten de deur houden

Eigenlijk wíllen spinnen je huis helemaal niet binnenkomen. Ze blijven er liever weg, omdat er minder voedsel is en het te droog en schoon is. Maar, ze moeten toch iéts om te overleven.

Dus als je de spinnen uit je huis wilt verwijderen, doe het dan op een natuurlijke manier zonder de hele spinnenpopulatie uit te roeien. Houd je huis schoon en zorg ervoor dat ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten zijn. Dat zal deze ongewenste bezoekers afschrikken. Maak kieren en gaten dicht, en zorg voor zo min mogelijk vliegen in huis.

Nog een typische ‘oma weet raad’-tip: de beestjes kunnen de geur van pepermuntolie of citrus (of een andere sterke geur) ook niet verdragen. Spray wat pepermuntolie op een watje en leg deze op verschillende plekken in huis. Grote kans dat geen spin meer een stap over de drempel durft te zetten.

Website van het jaar promo 2023

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black