Het nut van spinnen: maak ze dus niet dood

14 september 2023, 06:41

Een groot deel van de Nederlandse bevolking zet het op een rennen of gillen als er een spin voorbijloopt. Terecht? Welnee joh! De kans dat ze je iets aandoen is nihil én ze zijn een belangrijk onderdeel van de natuur en ons binnen-ecosysteem. Kunnen we je overtuigen om de volgende spin die je spot niet de hersens in te slaan? Meer over het nut van spinnen …

Ieder najaar wanneer het koudere weer zijn intrede doet, beginnen spinnen een warm plekje binnen te zoeken. Spinneninvasie! Vieze beestjes. Paniek! Ze kunnen er dan misschien een beetje eng uitzien, het zijn wel belangrijke roofdieren en prooien voor veel verschillende diersoorten. Laat ze dus maar lekker binnen.

Lees ook: Waarom september een spinnenmaand is.

De spinnen die de winter overleven, zijn vroeg in het landbouwseizoen de beste vrienden van boeren, tuinbouwers en tuinders. Ze smikkelen en smullen namelijk van de grote vijanden van gewassen, planten en bloemen.

Soort eet soort

Spinnen eten veel insecten, meestal de beestjes die kleiner zijn dan zijzelf. Die veelpotige diertjes zijn dan ook noodzakelijk om de insectenpopulatie onder controle te houden.

Ze doden ook andere spinachtigen en spinnen – zelfs die van hun eigen soort. Bovendien zijn spinnen een belangrijke voedselbron voor een verscheidenheid aan vogels, hagedissen, wespen en zoogdieren.

Website van het jaar promo 2023

Nut van spinnen: spinnengif en -zijde

Ook voor mensen doen spinnen hele goede dingen. Wist je dat de chemicaliën uit spinnengif verschillende ziekten behandelen? Ook spinnenzijde komt ons goed van pas. Dit is namelijk het sterkste natuurlijke materiaal dat er is, en heeft machinebouw tot nieuwe hoogten geïnspireerd. Had je niet gedacht hè?

Spin in een web. Foto: Adobe Stock / butterfly-photos.org.
Spin in een web. Foto: Adobe Stock / butterfly-photos.org.

Zijn spinnen gevaarlijk voor mensen?

De meeste niet. Alle spinnen hebben gif, maar spinnen zijn er simpelweg niet op uit om je te pakken te krijgen. Ze vermijden mensen liever. Mensen zijn namelijk veel gevaarlijker voor spinnen dan spinnen voor mensen. De meeste spinnenbeten zijn daarbij zeldzaam én niet dodelijk voor gezonde volwassenen; ze kunnen hooguit pijnlijk en onaangenaam zijn.

Toch is er wel een aantal spinnen waar je niet graag door gebeten wordt, zoals de zwarte weduwe en bruine kluizenaar. Dan moet je wel even aan de bel trekken. Gelukkig is de kans dat je die in Nederland vindt heel klein. Het klimaat in ons land heeft nou niet bepaald de voorkeur van deze creeps. Maar zelfs hun beten zijn zeldzaam en veroorzaken zelden ernstige problemen.

Leven en laten leven

Als je die spin nou écht niet kunt verdragen in je huis, garage of tuin … vang ‘m dan en laat hem ergens anders vrij. Zo zijn beide partijen gelukkig en profiteert iedereen van het nut van spinnen. Maar als je een extra huisgenoot meer of minder geen probleem vindt, laat ze dan lekker binnen leven. Dat is hartstikke normaal. En eerlijk is eerlijk, zelfs als je ze niet ziet, zullen ze er nog steeds zijn. Een droge zomer zorgt overigens mogelijk voor minder spinnen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black