Op deze plekken is het gevaar van teken het grootst

16 mei 2024, 16:43

Ongedierte
Twee teken op blad in de natuur. Foto: Adobe Stock / Vitalii hulai.

Geniet jij er ook zo van als het warm weer is? Lekker in luchtige kleding buiten zijn, heerlijk! Het nadeel van die warmte is dat niet alleen wij hiervan genieten. Doordat ons klimaat warmer wordt, komen er ook steeds meer insecten in onze leefomgeving. Een daarvan is de teek. Op welke plekken is het gevaar van teken het grootst; vallen ze uit bomen of klimmen ze omhoog uit het gras?

Een teek is piepklein, slechts 1 tot 3 millimeter. Maar als het insect zich vastgebeten heeft en smult van jouw bloed kan hij wel 1 centimeter groot worden. Een teek wordt geboren als larve, ontpopt zich als een nimf en wordt vervolgens volwassen. Vooral de nimfen zijn dol op mensenbloed. Om nimf te worden moet de larve zich voeden met bloed, het liefst muizenbloed. En laat het aantal muizen nu enorm toenemen door het steeds warmer wordende klimaat. Tel daarbij op dat de teek langer actief is door de warmte en de groei van het aantal teken is verklaard.

Lees ook: Deze ziektes kun je krijgen van een tekenbeet

Het leefgebied van de teek

Een teek is gek op groen, maar woont echt niet alleen in bosrijke gebieden. Het beestje kan zich ook prima vermaken in jouw achtertuin in de stad. Het liefst scharrelt hij tussen gras en dode bladeren bij bomen en struiken wachtend op voeding.

Let hier dus ook op tijdens het tuinieren.

Lees ook: Tips tegen teken: zo voorkom je een tekenbeet

Hoe kom je aan een teek?

Denk jij dat een teek gewoon uit een boom valt? Gelukkig is dat niet waar. Teken leven dus laag bij de grond en kunnen niet springen of vliegen. Als ze honger krijgen klimmen ze simpelweg omhoog via een grasspriet of stengel. Daar wachten ze tot er een mens of dier langskomt waar ze op over kunnen stappen. Dus als jij blij langs het hoge gras huppelt met de kinderen op een warme dag, zijn jullie gewillige slachtoffers.

Natuurlijk hoef je echt je lange broek niet aan met dat mooie weer om een tekenbeet te voorkomen. Geniet van het warme weer, maar als je in aanraking komt met groen, check dan altijd even of jij of de kinderen geen teek meegenomen heeft.

Lees ook: Alles wat je moet weten over teken

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven