Tips tegen teken: zo voorkom je een tekenbeet

04 juli 2023, 07:15

Een teek die over een hand loopt. Beeld: Adobe Stock / Rafail

Het zomerhalfjaar is het seizoen van de teken. Al zijn de kleine spinachtigen tegenwoordig het hele jaar actief, vanwege de warme zomers en milde winters. Toch lopen in de zomermaanden de meeste mensen een tekenbeet op. Tijd voor een paar tips om een tekenbeet te voorkomen.

De teek is een spinachtige parasiet en hij ziet eruit als een kleine platte spin van een paar millimeter groot. Het kleine insect is bruinzwart en heeft de vorm van een waterdruppel. Je vindt teken in hoog schaduwrijk gras zoals in parken, tuinen, de duinen en het bos. Ze leven van het bloed van dieren, maar helaas soms ook van mensen. Het is een fabel dat teken zich uit de boom op je laten vallen. Meestal kruipt het beestje vanaf een grasspriet je lichaam op om zich vervolgens in je huid vast te bijten.

Voorkom een tekenbeet

Sommige teken dragen een bacterie met zich mee waar je de ziekte van Lyme van kan krijgen. Daarom is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk uit je huid verwijdert, maar nog beter is om een tekenbeet te voorkomen:

campaign_tip
campaign_tip

Ga je de natuur in? Bedek je huid dan met kleding en draag je sokken over je broek heen. Check je kleding daarna op teken, zodat ze niet alsnog op je huid terecht kunnen komen.

campaign_tip
campaign_tip

Loop op de paden en kom niet te dicht bij hoog gras of struikgewas, omdat dit een plek is waar veel teken wachten op een lekker hapje.

campaign_tip
campaign_tip

Draag een pet of hoed, het liefst met nekbedekking. Vergeet ook je kinderen niet, want die zijn door hun lengte een makkelijkere prooi voor de teek.

campaign_tip
campaign_tip

Ook in het buitenland komen teken voor, dus ga je een wandeltocht in de natuur maken op vakantie? Kleed je goed aan en draag eventueel kleding met een insectenwerend middel.

campaign_tip
campaign_tip

DEET helpt ook tegen teken, smeer onbedekte plekken huid (van je kinderen) ermee in. Spray DEET ook op je kleding, het werkt tot 5 uur lang tekenvrij. Let wel op de hoeveelheid DEET die je per persoon mag gebruiken.

campaign_tip
campaign_tip

Let op als je in de tuin gaat werken en draag tuinhandschoenen. De meeste tekenbeten worden namelijk opgelopen in eigen tuin. Houd ook je huisdieren in de gaten, ongemerkt kunnen ze teken mee naar binnen nemen.

campaign_tip
campaign_tip

Check jezelf en je kinderen altijd op teken na een uitje of spelen in de natuur. Lievelingsplekken van de teek zijn warm en vochtig, dus achter de oren, in liezen en knieholtes, binnenkant van ellebogen, op het hoofd en de huid onder een luier.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black