Dit is wanneer je het meeste last hebt van wespen

11 augustus 2023, 16:55

Video

Wespen, deze plaagbeesten kunnen je barbecue flink verstieren. Zit je net lekker en wil je aan je lapje vlees of vegaburger beginnen, zoemt zo’n steekbeest ineens naar je toe. Wanneer je het meeste last hebt van wespen en bij welk weer ze massaal uit hun nesten komen vliegen lees je in dit artikel.

Het wespenseizoen begint al in maart. Overlast geven deze beestjes dan nog niet. Het zijn namelijk de koninginnen die uit hun winterslaap komen en een nest beginnen te bouwen. Naarmate de lente vordert komen steeds meer werksters uit hun eitjes. Het zijn juist deze werksters die ons zoveel overlast geven in de zomer. De werksters hebben als taak om het nest verder uit te bouwen en de larven te voeden. Ze vliegen dan ook af en aan met stukjes hout, blaadjes en kleine insecten om de larven te voeden. Als tegenprestatie scheiden de larven een soort zoete stof uit waar de werksters van eten. Op dat moment hebben ze jouw zoetigheid dus nog niet nodig.

Wespen terroriseren je tuin vooral aan het eind van de zomer

Eind juli zijn de meeste wespennesten gereed. De koningin legt minder eitjes en het aantal larven neemt dan af. Er is hierdoor steeds minder werk voor alle werksters en ze raken dan ook werkloos. In augustus barst de periode met overlast daarom echt los. De wespen gaan op zoek naar zoetigheid en hoe schaarser het voedsel wordt, hoe meer ze op jouw eten en drinken afkomen.

Lees ook: Met deze tips hou je wespen ver bij je vandaan

Hoe lang de overlast duurt verschilt per jaar. In warme en droge jaren kunnen wespen zelfs in de herfst nog in grote getalen aanwezig zijn. Soms duurt het zelfs tot december voordat de meeste wespen dood zijn en de koningin in winterslaap gaat. Door de opwarming van het klimaat is de verwachting dat het wespenseizoen en daarmee de overlast steeds langer duurt en tot ver in het jaar aan kan houden.

Wespen smullen van een watermeloen. Foto: Adobe Stock / Stepan
Wespen smullen van een watermeloen. Foto: Adobe Stock / Stepan

Wespen zijn échte zomerliefhebbers

Het is geen toeval dat wespen heel actief zijn wanneer het mooi zomerweer is en jij lekker in de tuin zit. Juist bij droog en warm weer vliegen deze beestjes uit op zoek naar voedsel. Wespen hebben een hekel aan regen en vochtig weer, maar ook de wind kan wespen fataal worden. Een harde wind of zelfs storm kan de wespen ver van hun nesten blazen. Ze vinden hun nest dan nooit meer terug en daardoor dunt de populatie van een wespennest flink uit.

Regen, temperatuur en wind zijn ook in het vroege voorjaar van belang. Als het in maart en april bijvoorbeeld nat en koud weer is, zal een deel van de koninginnen en werksters het niet overleven. Afhankelijk van het weer in de rest van de lente kan de wespenpopulatie daardoor kleiner zijn en is minder overlast te verwachten. Jaren met een droge en warme lente én zomer zijn het meest ideaal voor wespen. Ze kunnen dan hele grote nesten bouwen met duizenden werksters die in augustus massaal op zoek gaan naar zoetigheid.

Wesp eet een sprinkhaan. Foto: Adobe Stock / michaklootwijk
Wesp eet een sprinkhaan. Foto: Adobe Stock / michaklootwijk

Wespen zijn hele nuttige beestjes

Hoe vervelend de wesp ook kan zijn wanneer je buiten zit, ze maken zich ook heel nuttig. Wespen vangen bijvoorbeeld muggen en andere kleine insecten. Eén wespennest met een paar duizend werksters kan tienduizenden muggen per dag doden! Ze zorgen er dus voor dat de muggenpopulatie in toom wordt gehouden en wij als mensen niet massaal lekgeprikt worden.

Bronnen: Weeronline, NatureToday

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven