Waarom is het al zo lang nat en onstuimig?

09 maart 2020, 10:00

Actueel
Ben-Saanen-het-is-al-heel-lang-onstuimig-en-nat-1280x600
Ben-Saanen-het-is-al-heel-lang-onstuimig-en-nat-1280x600
Ben-Saanen-het-is-al-heel-lang-onstuimig-en-nat-1280x600

Er lijkt maar geen einde aan te komen: ook deze week is het vrijwel dagelijks kletsnat en onstuimig. Hoe komt het eigenlijk dat het al zo lang nat en onstuimig is? En betekent een lange periode met regen en wind dat het nog maanden ‘herfst’ blijft?

Al sinds de laatste week van januari heeft Nederland met wisselvallig en onstuimig weer te maken. Vrijwel dagelijks valt een flinke portie regen en geregeld waait het stevig. Alleen al in februari hebben we vier keer een officiële storm gehad, waarvan drie op een rij op zondag. Onder andere Ciara en Dennis hielden huis in Nederland.

Langere periodes met standvastig weer komen wel vaker voor in Nederland. Zo was het in maart 2019 drie weken achter elkaar kletsnat en ook in september en oktober van dat jaar viel de regen bijna dagelijks met bakken uit de lucht. Een tegenhanger van het natte weer was de zomer van 2018, toen het maandenlang droog en warm was.

Wind en golven mengen het koudere diepe water naar het oppervlak. Dit kan in de zomer verraderlijk zijn. Foto: Ben Saanen.
Wind en golven mengen het koudere diepe water naar het oppervlak. Dit kan in de zomer verraderlijk zijn. Foto: Ben Saanen.

Foto: Ben Saanen

Hierom is het nu al zo lang nat en onstuimig

Hoe lang een periode met standvastig weer duurt berust op toeval. In de atmosfeer spelen namelijk miljoenen factoren een rol voor het weer dat we krijgen en elke kleine verandering kan een groot effect hebben. Wel zie je vaak dat een weerpatroon na ongeveer zes weken doorbroken wordt.

Dit jaar valt op dat de straalstroom erg krachtig is en dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat het nu al zo lang nat en onstuimig is. De straalstroom is een soort snelweg met hele hoge windsnelheden op tien kilometer hoogte. Door die krachtige straalstroom worden stormdepressies in vliegende vaart naar Nederland geblazen. Afgelopen februari maakten stormen soms binnen een dag de oversteek van Canada naar Europa. Het is dan ook niet gek dat vliegtuigen die van Noord-Amerika naar Europa vlogen dat recordsnel deden.

Dat de straalstroom nu zo krachtig is, is waarschijnlijk puur toeval. De afgelopen jaren was de straalstroom juist zwak. Daarom valt het nu extra op dat het al lange tijd nat en onstuimig is.

20200225-winterse-bui-jannes-wiersema
20200225-winterse-bui-jannes-wiersema

Foto: Jannes Wiersema

Wanneer is het natte en onstuimige weer voorbij?

Een onstuimige en natte periode duurt zelden meer dan twee maanden en ook nu lijkt dat het geval. Verschillende weermodellen laten namelijk zien dat de tweede helft van maart duidelijk droger en rustiger weer oplevert. De lente is misschien wel dichterbij dan het nu lijkt. Hou ons nieuwsblog in de gaten om als eerste te weten wanneer de lente losbarst. Het weer voor de komende dagen lees je in ons weerbericht.

Hoofdfoto: Ben Saanen

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven