Griekenland gehuld in oranje Saharastof

24 april 2024, 10:10

Actueel
De lucht kleurt volledig oranje bij de Akropolis in Athene. (Foto: ANP/EPA/GEORGE VITSARAS)

De lucht boven Griekenland kleurt oranje en rood door dikke stofwolken afkomstig uit de Sahara. De stofstormen zorgen voor apocalyptisch uitziende taferelen.

Onder meer de hoofdstad Athene is sinds dinsdag aan het eind van de middag in oranje stof gehuld. De stofwolken hebben ook de Peloponnesos, Kreta en de Cycladen in de Egeïsche Zee bereikt. De luchtkwaliteit is in veel delen van het land slecht en woensdagochtend was de Akropolis in Athene niet meer zichtbaar door het stof. Volgens het Observatorium van Athene gaat het om de zwaarste episode van geconcentreerd stof en zand sinds 21 en 22 maart 2018, toen dikke wolken vooral het eiland Kreta omhulden. Griekenland werd eind maart en begin april al getroffen door soortgelijke wolken, die ook delen van Zwitserland en Zuid-Frankrijk bedekten.

Grieken met luchtwegaandoeningen hebben advies gekregen om de tijd die ze buitenshuis doorbrengen te beperken, beschermende maskers te dragen en lichaamsbeweging te vermijden totdat de stofwolken zijn verdwenen. Het Saharastof wordt aangevoerd door een sterke zuidenwind. De Griekse weerdienst verwacht dat woensdag de intensiteit van de stofstorm afneemt en de lucht weer opklaart.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven