Koude en onstuimige dag

10 juni 2024, 08:30

Actueel
Extra drukte verwacht door regen. Foto: Gieny Westra

Na een overwegend droog weekend met flink wat ruimte voor de zon krijgen we vandaag te maken met een heel ander weerbeeld. We moeten rekening houden met flink wat regen en ook de wind wordt een aandachtspuntje. Wat je precies kunt verwachten lees je hier.

We zitten alweer halverwege de maand juni, maar het doet vandaag eerder denken aan herfst. Een grootschalig regengebied trekt over het land en zorgt deze maandagochtend al voor een drukke ochtendspits. In bijna heel het land regent het stevig door en ook vanmiddag is de paraplu overal vaak nodig.

Stevige noordwestenwind met kans op zware windstoten

Vanmiddag trekt het regengebied verder oostwaarts. Hierbij neemt de wind flink in kracht toe. Vooral in het westen en zuiden gaat het zeer stevig waaien. Aan de kust kan in de loop van de middag een stormachtige wind komen te staan en in het westen en zuiden van het land zijn dan windstoten mogelijk tot circa 75 km/uur. In de kustgebieden kunnen de windstoten mogelijk nog wat hoger uitpakken en vlak aan zee zijn zelfs windstoten tot 100 km/uur niet uitgesloten. Aan het einde van de middag en in de avond zijn ook verder landinwaarts windstoten mogelijk. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk in kracht af en komende nacht is het overal een stuk rustiger.

Onstuimige dag. Weeronline
Onstuimige dag. Weeronline

Kletsnat in het noorden

Ook de neerslaghoeveelheden lopen vandaag weer flink op. We hebben de hele dag nog te maken met het neerslaggebied, waardoor het echt kletsnat wordt op veel plekken. De meeste neerslag wordt verwacht in het noorden van het land. Op uitgebreide schaal zijn hier enkele tientallen millimeters regen mogelijk en zeer lokaal kunnen de hoeveelheden tot en met maandagavond zelfs oplopen tot maar liefst 50 mm. Ter vergelijking: normaal gesproken valt in een hele junimaand gemiddeld 67 mm regen. In het midden en zuiden is het ook vaak nat, maar liggen de hoeveelheden wel een stuk lager dan in het noorden. Hier komen namelijk ook enkele droge momenten voor, waarbij mogelijk zelfs de zon even doorbreekt.

Lage temperaturen voor de tijd van het jaar

Het kletsnatte en onstuimige weer gaat ook gepaard met lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Het wordt op veel plekken niet veel warmer dan een graad of 15, maar tijdens perioden met regen ligt de temperatuur zelfs rond 11 graden. Een kouderecord wordt het niet. In 1955 werd het in De Bilt niet warmer dan 13,7 graden. Dit hebben we in De Bilt al gehaald.

Vanaf dinsdag rustiger?

Ook dinsdag moeten we weer rekening houden met talrijke buien die over ons land trekken. Droog en zonnig zomerweer zit er voorlopig niet in. Toch ziet het er na dinsdag wel wat beter uit, vooral woensdag en donderdag komen namelijk flink wat droge momenten voor. Alle details over het weer tijdens de rest van de week lees je hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven