Fikse lentedip na het weekend: zo koud en nat wordt het

13 april 2024, 07:30

Actueel
Mooie luchten veroorzaakt door pittige buien. Foto: Nel van Es

We kunnen dit weekend nog even genieten van op en top lenteweer, maar wen er nog maar niet aan. Na het weekend staat er namelijk een heel ander weertype op het programma. Wat je precies kan verwachten lees je hier.

Zondag draait de wind van het zuidwesten naar het westen tot noordwesten. Hierdoor wordt koelere lucht aangevoerd, maar koud wordt het zondag nog niet. De maxima komen uit tussen 12 en 16 graden. Dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Ook de zon laat zich nog geregeld zien en daarmee is het nog prima buitenweer. Alle details over het weer dit weekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Guur lenteweer

In het begin van de nieuwe week volgt een vrij abrupte overgang naar een kouder en wisselvalliger weertype. Zo'n overgang is overigens alles behalve uitzonderlijk in de maand april. Koude en warme lucht bevinden zich in deze maand vaak nog dichtbij ons land. Als de windrichting verandert kan dat dus een snelle verandering in zowel weerbeeld als temperatuur opleveren. Zoals we nu ook zien gebeuren.

Maandag hebben we dus te maken met een wind uit het noordwesten waarbij talrijke buien en een beduidend koudere lucht worden aangevoerd. De buien kunnen pittig uitpakken met lokaal kans op hagel en onweer. Tussen de buien door zijn ook droge momenten met soms wat ruimte voor de zon. Je kan dan vaak mooie wolkenstructuren spotten die spectaculaire plaatjes op kunnen leveren.

De temperatuur komt uit tussen 10 en 12 graden, maar een zeer stevige wind zorgt ervoor dat het stukken kouder aanvoelt. Bovendien zijn tijdens buien zware windstoten mogelijk tot circa 75 km/uur. In de kustgebieden mogelijk oplopend tot 90 km/uur. Tijdens een intensieve bui kan de gevoelstemperatuur zomaar dalen tot enkele graden boven het vriespunt. Daar waar we deze zaterdag nog in korte broek kunnen lopen, kan in de nieuwe week de winterjas weer aan.

Mogelijk zelfs kans op nachtvorst

Ook de rest van de werkweek ziet het er niet gunstig uit voor liefhebbers van aangenaam lenteweer. Het blijft gevoelig koud lenteweer doordat de wind vrij standvastig uit het noorden waait. De temperatuur levert zelfs nog iets in en op veel plekken zien we maxima die nauwelijks meer boven de 10 graden uitkomen. Ter vergelijking: midden april stijgt de temperatuur doorgaans naar 12 tot 16 graden. Ook de nachten verlopen fris met minima die enkele graden boven het vriespunt uitkomen. Het is niet uitgesloten dat we in de tweede helft van de week zelfs met nachtvorst te maken krijgen en dat zou vooral slecht nieuws zijn voor de fruittelers.

De lage temperaturen gaan gepaard met flink wat buien die over het land trekken die wederom soms pittig uit kunnen pakken. Helemaal nat verlopen de dagen niet, want er zijn soms ook droge dagdelen met flink wat ruimte voor de zon.

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven