Hitte en Saharazand voor Griekenland

27 maart 2024, 17:01

Actueel
Sasharastof op auto's in Middellandse Zeegebied. Foto: ANP / AFP / Gabriel Bouys

Griekenland heeft woensdag te kampen met grote hoeveelheden fijn zand afkomstig uit de Sahara. Ook is het op sommige plekken momenteel ongewoon warm.

In Zuidoost-Europa voert een zuidelijke wind Saharazand met zich mee. Daardoor werden er woensdag in het westen van Griekenland hoge fijnstofwaarden van meer dan 500 microgram gemeten, meldt persbureau dpa. Ook de komende dagen verwacht de Universiteit van Athene dat er nog veel stof in de lucht zit. Vanaf 50 microgram kan fijnstof problemen opleveren voor mensen met ademhalings- of hartproblemen. Zij kregen woensdag dan ook het advies om niet te veel tijd buiten door te brengen. Daarnaast liep de temperatuur in Griekenland woensdag ook hoog op. Op Kreta werd het maar liefst 32 graden en in de hoofdstad Athene steeg het kwik naar 24 graden.

Klein beetje Saharastof zat boven Nederland in de lucht

Hoewel Griekenland wel het meeste woestijnzand krijgt, bereikte het zand dinsdag Midden-Europa en ook Nederland. Woensdag overdag bevond dat zich in kleine hoeveelheden nog boven het noordoosten van het land. Aangezien het daar regende, kan het stof daar met de regen naar beneden zij gekomen en zichtbaar zijn op bijvoorbeeld auto's.

Lees ook: Alles wat jij moet weten over Saharastof

Komende dagen blijft de lucht schoon, maar zaterdag krijgen we opnieuw te maken met een bel Saharastof, mogelijk in hogere concentraties dan dinsdag. Mogelijk kan dat voor een extra wazige lucht zorgen. Zondag en maandag trekt het fijne zand naar het oosten weg.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven